Sol över Gudhjem

-

Då vi cyklade på Bornholm häromdagen, så hann jag läsa en Bornholmsbroschyr på färjan över. Där stod nämnt om en rätt, Sol över Gudhjem, en bornholmsk specialitet. Jag hade även läst Hallins reseblogg, där hennes reporter cyklat flera dagar på Bornholm, och att Gudhjem blivit en favorit.

Sagt och gjort, vi tog sikte på Gudhjem även om det var mera kuperat att cykla upp till norra delen av Bornholm. Vi hade tagit den lite lata vägen och hyrt elcyklar, också för att vi skulle kunna ta lite sovmorgon och ta färjan 10.30 istället för 8.30.

Efter 1,5h cykling i ganska gott tempo, så kom vi fram till Gudhjem. En vacker by med ca 700 innevånare som låg en bra bit ner från stora vägen, väg 158. Det var tom så att backen ner till hamnen var så brant, så det fanns en cykelförbudsskylt.

Vi försökte först stanna och äta lunch på en pannkaksrestaurang längs vägen ner till hamnen, men då de inte tog annat än danska kreditkort eller kontanter, så fortsatte vi ner. I hamnen hittade vi café Bech Chokolade, som i kombination med Café Klint serverade både mat och fikabröd. Här hittade jag den kända rätten.

Sol över Gudhjem

Sol över Gudhjem

Du har ikke besøgt Bornholm, hvis ikke du har prøvet den bornholmske specialitet Sol over Gudhjem. Den bornholmske egnsret og smørrebrødet med røget sild, æggeblomme, radiser og purløg er en gammel kending, du helt sikkert bør stifte bekendtskab med, når du kommer til Bornholm.

Källa: Bornholm info

Smörrebrödet är alltså en bit danskt rågbröd, rökt sill, rödlök och en äggula. Riktigt god om jag får säga det själv.


Café Bech Chokolade i Gudhjem, som tillverkar egna chokladbakverk


Café Bech’s flødeboll med smak lakrits – väldigt god även om den hade kunnat få smaka mera lakrits. Lite synd på värmen som gjorde att den blev ganska kladdig innan jag ätit upp hela – eller så åt jag helt enkelt för långsamt ;)

Efter Gudhjem så var vi tvungna att cykla tillbaka mot Rønne och cykeluthyrningen som skulle stänga kl 17. Vi cyklade en annan väg tillbaka och fick ännu finare vyer av Bornholm. Böljande fält och skogskorridorer. Vi mötte en hästtransport och cyklade vidare.

När vi lämnat tillbaka cyklarna i Rønne, så hade vi en dryg timme kvar innan färjan skulle gå och jag hade en checkpunkt kvar. Att få äta de klassiska danska wienerbröden med ”chookoolaaaade” som jag minns från Solstollarna när jag var liten.

Vi hittade ett café som hade dessa wienerbröd, så vi gick in och köpte varsin. Supergoda! Jag äter väldigt sällan wienerbröd men egentligen är de väldigt goda. Och helst med en stor klick choklad på toppen:

Efter fikat så letade vi reda på lite vykort och sen gick vi mot båten. En väldigt lyckad dag och jag är superglad att vi gjorde slag i saken och åkte över. Bornholm var en väldigt vacker ö att cykla på och jag tror bestämt att jag måste åka hit igen. Det var en av mina barndomsdrömmar som gick i uppfyllelse.

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar