Saffranssnittar med russin

-

Det har snöat i Östersund och marken är vit, så vinter- och julkänslorna kommer långsamt smygande hos mig. Jag har redan kokat en laddning skumtomtefudge av årets kola-smak och de är väldigt populära här hemma. Så när jag fick nys om saffranssnittar med russin i, så blev jag så sugen att baka. Kolakakor (eller kolasnittar) är en favorit hos mig och jag har bakat ett antal olika sorter, du kan hitta min samling här. Alla är goda på sitt sätt, och alla fungerar tillsammans med en kopp kaffe till helgfikat.

100 g smör
1 dl socker
1 msk sirap
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl mjöl
1 pkt saffran
russin efter smak, jag tog 1 dl
pärlsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram smöret en stund innan, så det hinner bli mjukt. Blanda det rumsvarma smöret med sirap och socker tills det blir riktigt gult och fluffigt. Blanda de torra ingredienserna inkl saffran samt russinen och rör ner dem. Blanda till en smidig deg. Dela degen i 2 delar och forma avlånga rullar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till rullarna. Strö över pärlsocker.

Saffranssnittar

Grädda i 175 C ca 10-12 minuter. Ta ut plåten och skär kakorna på snedden medan de fortfarande är varma. Låt svalna och njut av en julinspirerad kolakaka med smak av både saffran och russin. Men ett tips – blanda in saffranet redan från början, istället för tillsammans med de torra ingredienserna. Jag hade velat att den gula saffransfärgen hade framträtt tydligare.

Saffranssnittar

Saffranssnittar med russin

Saffranssnittar

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelTacoinspirerad kyckling
Nästa artikelAlvas kycklingpasta

Kommentera