Budapestrulle

-

Här kommer ett förslag till dagens högtidsdag Fars dag. Att baka en Budapestrulle. Förresten, säger ni budapestrulle eller budapeststubbe? Jag ville göra en budapestrulle till min dotters 12-årsdag för någon vecka sedan och väcka henne med fika. Så jag googlade och fastnade för Roy Fares variant. Jag kopierade i princip rakt av och fick en god födelsedagstårta till Alva.

Det som var lite klurigt, var att spritsa längderna tillräckligt tätt, men ändå att det skulle vara längder. Jag måste helt klart prova någon fler gång, för att hålla botten helt tät. Jag hade inte heller något hasselnötsmjöl, utan jag malde mina egna hasselnötter i en sådan gammaldags handvev. Daniel fick hjälpa till och hålla fast, då den är svår att skruva fast ordentligt hårt, utan att göra märken. Nackdelen med den, är att det kan slinka igenom lite för stora bitar. Det fick jag lida för den här gången, då en av de stora bitarna fastnade i spritsen. Jaja, jag lär mig till nästa gång.

Botten:
90 g strösocker (1 dl)
70 g hasselnötsmjöl (1,5 dl)
35 g maizena (0,5 dl)
125 g äggvita (4)
90 g strösocker (1dl)

Fyllning:
300 g grädde (vispad)
2 apelsiner, fileade
10 färska hallon
100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 170 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda strösocker, hasselnötsmjöl och maizena i en bunke. Så ifall ni maler era hasselnötter själva, sikta gärna hasselnötsmjölet, detta för att hitta ev stora bitar. Vispa äggvita fluffigt och fast, tillsätt lite i taget av strösockret och vispa till en fast maräng. Blanda i de torra ingredienserna med en slickepott och blanda försiktigt tills det är ordentligt blandat.

Budapestrulle
Här syns inga stora bitar av mina malda hasselnötter…

Budapestrulle
… men i de ojämna spritsade raderna, så var det dessa stora hasselnötsbitar som ställde till det.

Budapestrulle
Det är också de ojämnt spritsade raderna som inte riktigt håller tätt.

Spritsa ut med sprits och tyll mellan 17-18 plåtlånga strängar tätt på bakplåtspappret eller tills smeten tar slut. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 20 min, lufta ugnen några sekunder och baka ytterligare 2 min. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna, lägg på ett bakplåtspapper på botten och vänd den så att du har undersidan uppåt.

Stryk på ett tunt lager grädde, sprid ut små apelsinbitar och delade hallonbitar, rulla ihop till en rulle.
Dela din rulltårta på längden till 8 bakelser, ringla över lite smält mörk choklad och pudra på florsocker.

Budapestrulle

Min budapestrulle

Budapestrulle
En bild tagen av Daniel

Egentligen ska det vara konserverade clementinklyftor, men då jag skulle köpa sådana, så sa Saga ifrån. Att hon mycket hellre ville ha färska clementinklyftor. Sagt och gjort, vi tog färsk frukt istället. De jag hittade var kanske i största laget, där klyftorna var lite i tjockaste laget.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelPaj med lax och chèvre
Nästa artikelBlomkålssoppa med chevre

Kommentera