Paj med lax och chèvre

-

Här kommer ett av mina bästa tips till god bjudmat eller god lördagsmiddag. Att laga en paj med lax och chèvre och duka fram den med en god härlig sallad blir väldigt lyckat! Komplettera ev med en tunnare romsås på sidan, även om jag tycker att rätten fungerar utmärkt utan också.

Min senaste bjudning var då vi bjöd över vår granne Ann på middag. Vi började med en välkomstdrink innan vi satte oss till bords, och vi alla tyckte om denna Halloweendrink.

100 g smör
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl

Det här är min vanliga pajdeg som trycks ut i en pajform och förgräddas 200 grader 10 min i ugnen, innan jag fyller den med valfri fyllning. Det går också att smaksätta degen med valfria kryddor, jag har tex provat med färsk rosmarin några gånger, vilket jag tycker blir väldigt gott.

2 bitar laxfiléer
1 bit chèvreost
1/2 påse salladsblandning spenat och pak choi (Garant’s egna)
1-2 tomater
3 ägg
1 dl grädde
Salt och peppar
Riven ost

Skär laxen i cm-stora kuber och lägg ner utspritt i pajskalet. Strö ut salladsblandningen ovanpå och försök att sila ner de mindre bitarna mellan laxbitarna. Bryt chèvreosten i mindre bitar och strö över, så det kommer ett jämnt lager ost över hela pajen. Avsluta med hackad färsk tomat, som också hjälper till att trycka ner de färska spenatbladen.

Paj med lax och chèvre

Vispa ihop ägg och grädde samt krydda med salt och peppar. Häll över äggstanningen och strö riven ost på toppen. In i ugnen ca 20 min, tills osten fått en yta.

Paj med lax och chèvre

Och det här är kanske det bästa med att laga mat i ugnen, för under tiden så hinner du duka bordet och hacka ihop en god sallad i lugn och ro.

Servera med en romsås, men det är valfritt:

1 dl creme fraice, gräddfil eller vad du har hemma
1-2 tsk stenbitsrom
½ röd lök
salt och citronpeppar

Finhacka löken och blanda allt i en snygg skål. Ställ fram på bordet för servering.

Paj med lax och chèvre

Paj med lax och chèvre

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar