Ibland behöver en bara laga bra mat och gärna mycket på en gång, så det räcker ett par dagar. Eller om barnen helt plötsligt kommer hem med ett par kompisar som också vill äta middag. Känner ni igen er? Så var det för mig igår, då jag dels behövde laga både middag och ett par matlådor och dessutom göra av med lite mat från kylskåpet. Då knåpade jag ihop en makaronipudding med kassler, chèvre och broccoli. En lite lyxigare makaronipudding helt enkelt.
Ni vet väl vid det här laget att jag inte kastar mat, utan hela tiden försöker laga upp de råvaror jag har köpt hem. Något av det roligaste jag vet, är när jag blir tillfrågad om råd. Att en kompis eller kollega har mat över i kylen, som de inte vet hur de ska göra åt – istället för att kasta. Det känns som bekräftelse i dubbel bemärkelse. Dels vet de om min blogg och mitt tänk, men litar också på mina smaklökar.
Någon enstaka gång misslyckas jag och måste kasta mat, men om jag skulle gissa så blir det totalt en kasse per år. Jämfört med Sveriges siffror just nu, som säger att vi kastar var tredje matkasse vi handlar hem, vilket känns helt fel i mina öron.
Min makaronipudding med kassler, chèvre och broccoli snodde jag ihop så här:
6 dl okokta makaroner (jag kör alltid gammeldags Idealmakaroner)
1 bit kassler
1 broccoli
Chèvre
Äggstanning:
3 ägg
2 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
Riven ost
Salt och peppar
Ev pizzakrydda
Sätt ugnen på 200 grader. Börja med makronerna och koka dem, gärna lite al dente. Dela broccolin i mindre bitar och använd även stammen. Skär den i mindre bitar och lägg ner bland makaronerna de sista minuterna. Häll av makaronerna och häll hälften i en smörad ugnsform.
Lägg ner hälften av broccolibuketterna och tryck ner dem bland makaronerna. Dela kasslern i mindre tärningar och fyll på med hälften av kasslern ovanpå broccoli. Smula hälften av chèvreosten ovanpå. Fortsätt med ett likadant lager till. Makaroner, broccolibuketter, kassler och chèvre.
Vispa ihop äggstanningen och häll den över hela makaronipuddingen. Bred ev ut mera riven ost på toppen och sätt sedan in makaronipuddingen i ugnen ca 20 minuter.
Ta ut och servera din makaronipudding tillsammans med en fräsch sallad. Funkar som sagt både som middag och som matlåda. Det är också enkelt att göra en stor sats, så det räcker till flera måltider.