När sommaren har kommit så blir jag alltid så sugen att äta sallad. Lätt, fräscht och kall mat passar så bra på sommaren. Varm mat känns mera för ruggiga dagar någon regnig sommardag eller när hösten närmar sig. Tänker ni likadant? Läste om snabb kycklingsallad med jordnötter inne hos Köket och kopierade i princip rakt av.
Då det bara var jag och Daniel, så gjorde jag en halv sats av receptet nedan, men vi fick ändå en rejäl portion över.
Sallad
1 bit sallad, romansallad eller isbergssallad
0,5 gurka
250 g cocktailtomater
1 avokado
0,5 rödlök
1 dl jordnötter, rostade och saltade
1 kyckling, hel färdiggrillad
Dressing
6 msk neutral rapsolja
6 msk japansk soja
2 msk sesamolja
1 lime, färskpressad saft
2 klyftor vitlök, riven
2 msk flytande honung
Blanda ihop alla ingredienser till dressingen. Ställ åt sidan.
Skär salladen i grova bitar. Dela gurkan på längden och skär i mindre bitar. Halvera tomaterna. Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon i mindre bitar med sked. Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg allt i en stor skål.
Dra loss köttet från kycklingen, skär filén i skivor och riv resten i munsstora bitar. Lägg i skålen tillsammans med övriga ingredienser förutom jordnötterna.
Häll på dressingen och vänd runt. Strö över jordnötter och servera.