Klassiska Sacré-Cœur i Paris

-

Ifall ni följer mig på mitt privata (men ändå öppna) Instagramkonto så vet ni redan att jag gör mer än bara lagar mat. Andra delar av mitt liv jämfört med mitt mat-instagramkonto. Då kanske ni också redan känner till att jag var med delar av familjen till Paris i augusti och bland annat besökte klassiska Sacré-Cœur?

Jag och min fästman Daniel (som var den som fick mig att börja blogga) har diskuterat frågan några gånger. Kan vi blogga om klassiska platser i Paris? Vad finns det mer att säga om dem, då så många redan upplevt dem själva? Därför har jag inte skrivit något förrän nu, men jag kände ändå att jag ville berätta min historia. Jag börjar med Sacré-Cœur som ligger i Montmartre, samma arrondissement (stadsdel) som vi själva bodde i.

Det var jag, Daniel och min 15-åriga dotter Saga som åkte från Göteborg mot Paris. Vi hade inte planerat så himla mycket, då vi inte riktigt visste vad Saga ville få ut av besöket. Hon visste inte heller, då hon aldrig hade varit där. Så vi tänkte att ”det får bli som det blir, det är ändå kul att komma till Paris”. Men i brist på idéer, så körde vi lite som jag och Daniel brukar upptäcka städer.

Vi bokade ett hotell utan frukost, vilket är ett bra sätt att komma ut tidigt och att upptäcka en ny stad på ett annat sätt. I alla städer vi har besökt, finns det gott om frukostställen bara runt hörnet och såklart var det samma sak i Paris. Jag tog en liten frukost, som innehöll en croissant, en yoghurt, ett glas juice och en kopp kaffe. Räcker bra som start för mig.

Frukost Paris
Frukost Paris

Efter frukosten så gick vi mot vår första plats i Paris. Klassiska Sacré-Cœur, som egentligen är en basilika (stora kyrkor kallas för en basilika), som ligger uppe på en kulle i närheten av vårt boende. Stärkta av vår frukost knatade vi på uppför alla trappor. Vi hade läst att det skulle vara ofattbart många trappsteg för att komma upp, så Saga började räkna. Det var inte så många trappsteg som vi läst om men fortfarande många trappsteg. Ifall du ogillar trappor, så finns det också en linbana för att kunna ta sig upp.

Klassiska Sacré-Cœur
Klassiska Sacré-Cœur

Högst uppe vid kyrkan var det lång kö för att betala sig in, så vi valde att avstå och njuta av kyrkan utifrån istället. Om du inte är så förtjust i kyrkor, så är det ändå värt att ta sig hit, då det är en otroligt fin utsikt ut mot stan.

Sacre Coeur
Utsikten från Sacré-Cœur. Eiffeltornet ligger till höger bakom träden.

Vi gick sedan ner alla trapporna igen och sökte oss ner mot stan. Vid en korsning så passerade vi några tänkvärda ord som jag valde att fotografera. Jag kan många gånger tycka att vi tänker för lite. Vi läser en rubrik på ex Facebook och delar vidare utan att ha läst hela artikeln eller tänkt efter – är rubriken ens rimlig? På samma sätt är det lite tänk kring mycket i vårt samhälle. Många kortsiktiga beslut istället för att försöka tänka lite större.

En nyhet som jag precis fått höra i Australien, är att Australiens regering vill exportera mycket mera kol till Kina. Kina bygger, som ni kanske hört, måååånga nya kolkraftverk och behöver sådeles kol att elda. Australien ”ställer upp” med kol för att tjäna pengar men tänker inte på all koldioxid som kommer ut. Australien vill dessutom gräva en kanal genom stora Barriärrevet för att lastbåtarna enklare ska kunna ta sig in och ut på väg till Kina. Är det någon som tänkt över huvet taget?

Tänkvärt
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera