Krämig lax i apelsin- och citronsås

-

Oftast när jag inte har någon middagsidé, så öppnar jag frysen på morgonen och hittar en huvudingrediens. Lägger den för att tina i kylen under dagen. Då vet jag också vilken huvudingrediens jag behöver hitta på en middag kring – innan det är dags att gå hem från jobbet. Så var det den här dagen, då jag hade en bit lax och hittade receptet krämig lax i apelsin- och citronsås inne hos Köket.

Det kändes som att det blev en lyxig middag, så den passar utmärkt att bjuda på i helgen.

1 bit lax, min vägde ca 500g
1 dl vispgrädde 40 %
3 dl crème fraiche
0,5 dl hackad dill (jag brukar köra frysta kryddor)
1 liten purjolök
0,5 apelsin, saft och skal
1 citron, skal
1 fiskbuljongtärning eller 1,5 msk hummerfond
salt & peppar

Vid servering:

Handskalade räkor
Färsk dill
Citronskivor

Skala potatisen och skär i mindre bitar. Sätt också ugnen på 150 grader. Ansa och skär purjolöken i tunna skivor och lägg i en ugnsform. Lägg laxbiten på sidan (eftersom det är var skinn på min bit) av purjolöken. Salta och peppra laxen, samt pressa ur lite citronsaft ovanpå laxen.

Blanda crème fraiche, grädde, dill, finrivet skal från citron och apelsin samt apelsinsaft i en skål. Smula ner buljongtärningen eller fond. Krydda med salt och peppar. Häll såsen över laxen.

Lax i apelsin- och citronsås

Tillaga mitt i ugnen ca 25-30 minuter samt sätt potatisen för kokning. Ta ut laxformen ur ugnen och toppa med räkorna, dill samt citronskivor.

Lax i apelsin- och citronsås
Lax i apelsin- och citronsås

Häll av potatisen, pressa med potatispress. Servera krämig lax i apelsin- och citronsås tillsammans med pressad potatis.

Lax i apelsin- och citronsås
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera