Honungsrostad vitkål med bränd grädde

-

Sprang på ett otroligt gott recept häromdagen då jag letade något jag kunde göra av min vitkål som låg och skräpade. Hittade honungsrostad vitkål med bränd grädde inne hos Diadonna som lät alldeles för spännande för att låta bli. Och det ÄR alldeles för gott för att låta bli, så prova nästa gång du har ett halvt vitkålshuvud liggande och behöver en god förrätt. Passar utmärkt som helgens förrätt oavsett om du har familjen som sällskap eller ett större sällskap.

Vitkål med bränd grädde

Denna honungsrostade vitkål ska serveras med picklad rödlök enligt Diadonna, och kanske blir det ännu godare då? Men då jag var lite skeptisk, så iddes jag inte göra i ordning picklad rödlök. Skulle du vilja göra det, så har jag receptet här. Laga gärna picklad lök dagen innan eller åtminstone 3-4 timmar innan.

Honungsrostad vitkål:

1/2 vitkål
olivolja
honung
salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär vitkålen i ca 1 cm tjock skivor och lägg på en plåt med smörpapper. Pensla med olivolja och honung. Salta vitkålen och rosta i ca 30 minuter eller tills kålen är rostad och har sotade kanter. När ugnsformen kommer ut, strö över riven västerbottensost så den hinner smälta lite.

Bränd grädde:

2 dl grädde (Diadonna har 5 dl men det tycker jag blir alldeles för mycket)
citron
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 230 grader (jag satte in grädden tillsammans med vitkålen på 200 grader). Häll 1 3/4 dl grädde (spara 1/4 dl) i en ugnsfast form, ca 20 cm. Rosta grädden i övre delen av ugnen i ca 35 minuter eller tills ytan är helt brun. (Vissa ugnar kräver längre tid.) Ha tålamod här och var inte orolig för att det ser bränt ut. Det är just det vi vill åt.

Häll över den brända grädden i en bunke eller kastrull och mixa med en stavmixer. Häll i 1/4 dl grädde, pressad citron och salt. Mixa igen och smaka av svartpeppar, ev mer salt och citron (vill du ha grädden tunnare, späd ut med mer grädde eller mjölk. Tänk på att värma den i en kastrull). 

Vitkål med bränd grädde

Toppa honungsrostad vitkål med bränd grädde, ev picklade rödlök och svartpeppar.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera