Mjuk pepparkaka

-

En kaka som min mamma gärna bakade var mjuk pepparkaka. Min minnesbild är dock att hon använde sur grädde till denna kaka, men jag låter det vara osagt, då jag inte är säker. Jag ska nog kolla i hennes receptpärmar för att se ifall jag hittar hennes recept. Någon ”sur” mejeriprodukt är det iaf i kakan, men i det här receptet ska det vara filmjölk eller gräddfil.

Receptet har jag hittat hos Brinken bakar, men hon har plockat det från Den Rutiga Kokboken, så vi ger cred till kokboken.

150 gram smör
3 ägg
270 gram socker
250 gram mjöl
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 tsk mald kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
150 gram fet filmjölk eller gräddfil
Ev 180 gram lingonsylt (jag glömde lingonsylten och det blev en väldigt god kaka även utan).

Glasyr:
1 dl florsocker
Vatten så det blir lagom konsistens, ca 1-2 tsk
Frysta lingon att dekorera med

Smörj en form som rymmer ca 2 liter och sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda samman de torra ingredienserna mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke och ställ åt sidan.

Mjuk pepparkaka

Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst med elvisp, minst 3-4 minuter. Rör ner de torra ingredienserna och sedan filmjölk och lingonsylt, vänd försiktigt tills allt är blandat. Blanda till sist i det smält smöret. Häll smeten i en smord form. Grädda i ca 40-45 minuter.

Mjuk pepparkaka

Ta ut den gräddade kakan och lägg en tallrik över. Vänd sedan på hela kakan och låt svalna. När kakan kallnat, så rör du ihop din glasyr och pimpar kakan.

Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kyckling i tomatgratäng

Hemmagjord hamburgerdressing

Pepparkaksbönder

Populära kategorier

Föregående artikelKreolsk lördagsmiddag
Nästa artikelNovember 2019

Kommentera