Lakritschokladdoppad lakritskola med flingsalt

Lakritschokladdoppad, det blev nog ett av mina längsta ord här i bloggen. Men en väldigt god julgodis, är att göra lakritschokladdoppad lakritskola med flingsalt.

Jag har gjort denna lakritskola varje jul sedan jag hittade recept och enda skillnaden i år är att jag valde att doppa i lakritschoklad istället. Varför ändra ett vinnande koncept med själv kolan? Men ändå roligt att göra en liten skillnad.

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör

200 g lakritschoklad
flingsalt

Börja med att krossa godisarna lite lätt. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar-smulet i en vid kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt koka tills termometern visar drygt 120 grader eller tills smeten klarar ”kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Ica har en bra sammanfattning över olika temperaturer för kola, så man kan bestämma själv hur hård kola man vill ha. Jag tog av min kastrull när termometern visade 124 grader.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form. Ställ kolan kallt att stelna (till exempel till dagen efter). När det är dags att dela kolan i lagom stora och snygga bitar, ta fram den en stund innan, så den hinner blir rumsvarm. Om den är för kall så spricker bitarna och ni får inga snygga kanter. Tips är också att man tar lite olja på kniven när en skär bitar.

Smält chokladen och doppa varje bit i chokladen, enklast med en gaffel. Slå gaffeln lite lätt i kanten av bunken och stryk av överflödigt innan du lägger upp på ett bakplåtspapper. Strö en, max två, flingor salt på toppen innan chokladen har stelnat.

Lakritschokladdoppad lakritskola
Lakritschokladdoppad lakritskola

Kommentera