Rotmos med julkorv

-

Sluta inte läsa bara för att jag skrev julkorv i februari. Julkorven finns kvar ett tag till och är både billig och god. Den ersätts sen av fläskkorv eller köttkorv resten av året. Rotmos med julkorv är en gammeldags traditionsenlig maträtt som fungerar alldeles utmärkt även idag. Båda mina tonårstjejer tyckte också att det var gott, så det här kommer jag att göra igen.

Jag följde ett recept inne på Ica för att få rätt proportioner, och satte sen igång. Det slutade med att jag tog mera morötter och mindre potatis, men rotmoset blev gott ändå. Här kommer Icas recept, men ni kan som sagt höfta lite också:

1 stor kålrot (perfekt att kunna hitta svenska råvaror)
2-3 morötter
6 potatisar
1 grönsaksbuljongtärning
Vatten, ca 5 dl
Salt & Peppar
Smör
Mjölk eller grädde

Julkorv
Senap

Börja med kålroten, skala den och skär i tärningar. Sätt igång en kastrull med vatten och lägg i kålrotsbitarna. De tar längst tid att bli klara, så de måste i först.

Fortsätt sedan med potatis. Skala, tärna och lägg i samma kastrull. Ta till sist morötterna. Skala, tärna och lägg ner tillsammans med kålrot och potatis. Lägg ner en buljongtärning och låt koka tills grönsakerna är mjuka, 20-25 min.

Mät upp vatten i en annan kastrull och sjud vattnet. Lägg ner julkorven med förpackningsskinnet och låt sjuda i 15 min. Ta upp, sprätta förpackningen och dela korven i skivor.

Häll av vattnet från rotmoskoket. Ta fram elvispen och gör som med potatismos. Ta i lite smör och mjölk och börja vispa. Rotsakerna kommer att vispas till ett mos och du kan smaksätta rotmoset med salt och peppar.

Rotmos med julkorv

Servera ditt rotmos med julkorv och gärna en klick senap. Jag serverade även hårt tunnbröd på sidan, med smör och ost. En riktigt god tisdagsmiddag i Skärgår’n på Frösön.

Rotmos med julkorv
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Plåtmat med korv och fetaost

Min goda kycklingsås

Paprikapaj med salami

Populära kategorier

Föregående artikelKokossnittar med citronglasyr
Nästa artikelEn grön torsdag

Kommentera