Här kommer en riktigt god kaka att baka hemma. Så god att den nog kommer upp på 10-topplistan i min värld. Dessutom är det en ugnsform stor kaka, så det blir många bitar när du ändå bakar. Vaniljrutor med daim kan väl inte bli annat än jättegott?
Jag har hittat receptet inne hos Jonas och helt enkelt kopierat receptet. En perfekt kaka att ha redo i frysen inför våren som kommer smygandes och kanske en fikastund. De är lite mäktiga, så det gör inget ifall en skär dem i något smalare bitar.
Mördeg:
7,5 dl vetemjöl
3 dl strösocker
3 msk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
375 gram kallt smör
1 dl mandelspån (det hoppade jag över då jag inte hade det hemma)
Fyllning:
3 ägg
2,5 dl kesella
2 dl créme fraiche, 34%
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 st dubbeldaim
Sätt ugnen på 200 grader. Förbered en långpanna (25×35 cm) med bakplåtspapper. Arbeta ihop mjöl, socker, vaniljsocker, bakpulver och tärnat smör till en smulig deg. Tryck ut hälften av degen i långpannan.
Blanda kesella, crème fraiche, socker och vaniljsocker i en annan skål, tillsätt äggen ett i taget och rör till en slät kräm. Enklast med elvispen.
Häll fyllningen över degen. Hacka daim och fördela den ovanpå fyllningen. Blanda resten av smuldegen med mandelspån och fördela den över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Skär dina vaniljrutor med daim och sikta över florsocker innan servering.