Hemmagjord rostbiff

-

Viss mat kan ju kännas otroligt lyxig, helt enkelt för att det tar tid att laga till det. En sådan maträtt är tex hemmagjord rostbiff, som är otroligt lätt att köpa färdigskivad i butiken. Men faktum är att det är otroligt lätt att göra själv, ifall en har lite tid.

Tid verkar vara en bristvara i vårt vanliga samhälle och jag kan till viss del hålla med. Här kan jag däremot tycka att vi, iom Corona-karantäner, får tillbaka lite tid. Det är ett långsammare tempo i hela samhället och vi hinner mera. Den här gången var jag till min butik på min lunchrast och köpte en köttbit Rostbiff. Gick hem till mitt hemmakontor och hann skicka in rostbiffen i ugnen, sen jobb.

Två timmar senare kunde jag ta ut rostbiffen ur ugnen och hade på så sätt delar av åtminstone 2-3 middagar klara. Så enkelt och så smidigt, att tillaga medan jag satt och jobbade på mitt hemmakontor.

Så hur gör en hemmagjord rostbiff då? Jo, så här:

1 bit rostbiff, valfri storlek (en större bit tar något längre tid i ugnen, det är enda skillnaden)
Salt och peppar
Ev andra kryddor, såsom Rosmarin, Timjan, Basilika
Ev 1 vitlöksklyfta

Sätt igång ugnen på 100 grader. Ta fram din köttbit och fräs den runtom lite snabbt i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stick en stektermometer till köttbitens mitt. Krydda med salt och peppar och sätt in den i ugnen. Nu kan du göra annat (tex jobba) i lugn och ro i åtminstone två timmar.

Hemmagjord rostbiff
Hemmagjord rostbiff

När köttbiten nått 55 grader så är köttet rosarött (såsom min köttbit), ifall köttet når 60 grader, så har det börjat bli ljusbrunt in längs kanterna – välj helt enkelt hur ni gillar ert kött. Ta ut ugnsformen och låt köttet vila en stund.

Hemmagjord rostbiff
Bild: Daniel
Hemmagjord rostbiff
Bild: Daniel

Skär tunna skivor och servera som middag, eller varför inte som en del i en förrätt? Mina otroligt goda rostbiffsnittar med lemon curd går inte av för hackor.

Rostbiffsnittar med lemon curd
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera