Grahamsfrallor

-

Jag har funderat ett tag på att baka mera bröd här hemma. Det går inte åt så mycket bröd hos oss, men hembakt bröd är ju något helt annat och kan kanske ha en större åtgång? Jag har iaf spanat in Lindas bakskola ett tag och gjorde slag i saken häromdagen. Med grahamsfrallor.

Jag nöjde mig med att göra halva degen, för att ev göra något annat bröd med den andra halvan jäst – men vi får väl se. Blir det strykande åtgång på de här första frallorna, så får jag baka en omgång till väldigt snart. Receptet nedan är från Lindas blogg, och är alltså hela degen.

Sen kan jag mycket väl tänka mig att baka igen ganska snart, då det allra allra godaste – är nybakt bröd!

20 st Grahamsfrallor:

50 g jäst
6 dl vatten, fingervarmt
2 tsk salt
3 msk rapsolja
4 dl grahamsmjöl
10–11 dl vetemjöl

Ägg att pensla med
Valfria frön, jag valde vallmofrön

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Rör sist ner vetemjöl, lite i taget mot slutet. Knåda degen i några minuter. Degen ska vara lätt kladdig. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 20 bitar och rulla runda bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt frallorna jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.

Grahamsfrallor

Pensla bröden med uppvispat ägg eller vatten försiktigt. Strö över valfria frön. Grädda dina grahamsfrallor mitt i ugnen i 13–15 min. Låt dem svalna på plåten.

Grahamsfrallor
Grahamsfrallor

Bröd är som sagt inget jag bakar speciellt ofta, men kanske kan det bli ändring på det? Jag har en kategori med bröd, som du hittar här. Botanisera gärna och kommentera ifall du bakar något bröd.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera