Jag vet inte ifall ni har ätit Vitello Tonnato någon gång? Ordagrant översatt till Kalv Tonfisk från italienska, så ska en egentligen ha kalvkött till sin tonfisksås. Men jag provade att köra fläskytterfilé Vitello Tonnato, dvs fläskytterfilé istället för kalvkött, och jag tycker att det går lika bra.
Tidigare har jag även provat med rostbiff-kött och det är också väldigt gott.
Fläskytterfilé:
500 g fläskytterfilé
Smör att steka i
Salt & Peppar
Tonfisksåsen:
1 burk tonfisk i olja, MSC-märkt
1 st äggula
2 cm sardellcreme
1 msk citron, färskpressad
1 msk kapris
0,25 dl vatten
½ msk kycklingfond
ev 0,25 dl olja
Potatis och en god sallad att servera intill
Börja tillaga potatisen (jag gjorde ugnsklyftor tillsammans med palsternacka den här gången) och att hacka ihop en god sallad. Fortsätt med tonfisksåsen.
Lägg tonfisken med sin olja i en matberedare (alternativt kör en mixerstav) tillsammans med äggula, sardellcreme och kapris. Kör till en jämn massa och tillsätt oljan lite i taget. Blanda ner lime, vatten och fond. Smaka av och ställ åt sidan.
Skär upp din fläskytterfilé i tunna skivor och stek dem i smör i en stekpanna. Krydda med salt & peppar och lägg upp på ett serveringsfat. Ta ut din ugnsbakade potatis och lägg upp både potatis och sås i varsin snygg skål.

