Janssons frestelse

-

En klassiker som jag bara lagat vid något enstaka tillfälle, är Janssons frestelse. Det är en svensk klassiker som många har som måste till både midsommar och jul – och jag lagade den som middag till Sveriges nationaldag.

Receptet nedan är plockat från Ica och beräknat till 8 personer. Då tjejerna inte är förtjusta i ansjovis, så ändrade jag istället antalet portioner och räknade om till 2 personer. Det blev ändå en liten ugnsform med mat, som kommer att räcka till mig och Daniel ett par dagar.

3 stora gula lökar
1 1/2 kg fast potatis
3 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd
3 msk smör att klicka över (själv tog jag Smör&Rapsolja och svepte över)

Sätt ugnen på 175˚C. Skala lök och potatis. Skiva löken i tunna skivor – och här råder det delade meningar. Vissa vill steka lökskivorna innan montering, men jag la i den rå direkt i formen.

Skär potatisen i tunna strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst.

Koka upp grädden och mjölken i en kastrull. Häll på gräddmjölken och allt ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet. Grädda i nedre delen av ugnen 1 – 1 1/2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

Janssons frestelse

Servera din Janssons frestelse antingen som ensamrätt eller som del på ett buffébord. Hör hemma både till jul, midsommar, påsk och nu Sveriges nationaldag.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera