Gubbröra känns som en otroligt klassisk svensk maträtt, så jag föreslår gubbröra på nationaldagen. Det är inte tänkt som hel rätt, utan mer som en förrätt alternativt som vickning på kvällskvisten.
Jag använde mig av en annan svensk klassiker, nämligen kocken Leif Mannerström och hans recept:
3 majessillfiléer, jag tog Abba ansjovisfiléer
1 rödlök
2 hårdkokta ägg
1 msk kapris
0.5 dl hackad dill
0.5 dl hackad gräslök
1 dl majonnäs
2 msk crème fraiche
salt och peppar
Bröd, den här gången tog jag tunna skivor surdegsbröd från bageri, men det fungerar även med knäckebröd eller hårt tunnbröd.
Färsk spenat, att lägga mellan brödet och gubbröran
Skär sillfiléerna i fina tärningar. Skala och finhacka lök och ägg. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Servera på bröd som förrätt, på buffébordet eller som vickning.