Hur är det att resa igen?

-

Vi har nu kommit hem till Sverige igen, efter en fem dagar lång resa till Italien och Rom. En semesterresa, helt utan annan anledning än semester. Ni vet sådana resor som vi var och varannan reste på en eller flera gånger per år men som vi pga Corona varit tvungen att sluta med. Tills nu. Så jag tänkte skriva några rader, eftersom jag gissar att ni alla undrar. Hur är det att resa igen?

Hur är det att resa igen
Krav på alla flyg – mask på!

Vi valde att åka på semesterresa till Italien och det kan kanske låta konstigt. Italien som drabbades så hårt precis i början. Men jag hinner tänka att de tack vare sin tidiga drabbning också har hunnit ändra rutiner, då de är beroende av turister.

Hur är det att resa igen
Nedanför Spanska trappan får en vara utan mask, men jag ville ha mask då det var en folksamling. Samma ifall jag gick längs en trafikerad trottoar – mask på!

Allt inom resandet är otroligt uppstyrt numera, det är rekommenderat ansiktsmask på flygplatsen och krav på ansiktsmask på flygplanet. En får inte kliva på flygplanet ifall en har för hög kroppstemperatur eller på något sätt mår dåligt. I Italien så mättes vår kroppstemperatur automatiskt i en kontroll, och hade vi haft för hög temperatur, så hade vi inte fått komma in i landet. Handsprit finns nästan överallt och väldigt lättillgängligt. Jag har flera gånger hunnit tänka ”att vi inte har gjort så här förut?”

Hur är det att resa igen
Uppe i kupoltaket på Peterskyrkan är det samma sak, folksamling = mask på (tillfälligt av för en bild bara)!

Väl på plats så är alla väldigt måna om att hålla sig friska. Från hotellreceptionisten som sitter med munskydd bakom plastglas, frukostvärdinnor med munskydd och som plockar ihop din frukost åt dig till städpersonalen som städar ditt rum med munskydd på.

Hur är det att resa igen
Inne i Peterskyrkan var det också noga – mask på!

På caféer och småbutiker har alla munskydd och påpekar även om du kommer in utan. På restauranger och barer likadant. Även turistattraktionerna har stort pådrag, och vår kroppstemperatur blev tagen både här och där, ett par gånger så var det en vakt eller polis som kom fram med en värme”pistol” och riktade den mot min panna. En obehaglig känsla att få något riktat mot sitt huvud, men jag förstår anledningen.

Hur är det att resa igen
Inne i Pantheon – mask på!

Det känns som att allt tvättas och städas som aldrig förr, och att gemene man ändå förstått omfattningen av Corona och verkligen inte vill att det ska komma en andra våg. En har alltid ansiktsmasken med sig, även om det inte alltid sitter på ansiktet. Det blir väldigt varmt under masken, så det är skönt att ta av sig och svalka sig ibland.

Hur är det att resa igen
En får beställa med masken på sig, men när en fått det en har beställt, så är det ok att ta av sig. Dock är masken alltid nära och lättillgänglig, tex runt armen.

I övrigt, förutom Corona

I övrigt, förutom Corona, så är alla jättetrevliga och tillmötesgående. De vill ha tillbaka sina turister då det är det liv de trivs med.

Det är också en skönare puls utan Corona. Mindre folk överallt så det är lättare att vara turist just nu. Inga långa köer, ingen bordsbokning på populära restauranger mm. Jag vill inte säga att läget är under kontroll och att vi alla kan resa igen, men med sunt förnuft och hygien så går det.

Transporter?

För att undvika folksamlingar och få ev hostningar i nacken, så valde vi att transportera oss själva mest till fots. Det är iof så vi brukar göra, men det kändes ännu mera angeläget i år. Då avstånden blev för långa alternativt att vi redan gått väldigt långt, så unnade vi oss varsin elscooter.

Elscooter Rom
Elscooter Rom

En laddar hem en app (denna gång Lime, vi har också provat Tier i Göteborg), lägger in sitt kortnr och sen kan en se på kartan var närmaste scooter är och vad den har för batteri. Skanna QR-koden och du är igång. Kör så länge du vill och parkera sedan scootern. Då avslutas turen och du betalar för den tid som du haft den.

Elscooter Rom
Elscooter Rom

I Rom fanns det ganska stora områden där en inte fick parkera scootern, men det var helt ok att köra på dessa områden. De vill tex inte ha scootrar drällandes på de populäraste turistattraktionerna, utan vill hellre att en ska parkera en bit ifrån.

Förutom att det är transport utan att träffa andra människor, så är det himla roligt! Testa om du inte har gjort det.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMackmyra whiskyby
Nästa artikelRunstreak 100 är genomfört

Kommentera