Helags fjällstation tur & retur

-

I helgen som var så ville vi verkligen ut och vandra. Vi diskuterade fram och tillbaka och bestämde oss för en repris till Helags fjällstation, för att kanske kunna gå upp på toppen i fint väder. Sagt och gjort, vi flexade ut från våra arbeten fredag em och åkte hem för att packa.

Vi kom iväg lite sent hemifrån och kom därför fram lite sent till Kläppen bilparkering. Lite ompackning i väskorna så vi kom iväg ännu lite senare från parkeringen mot Helags fjällstation. Vi lämnade parkeringen kl 20.

Vädret var ganska varmt men regn nästan hela tiden. När vi efter en dryg timme kom upp på kalfjället, så friskade dessutom vinden i. Vi gick utan att ta någon paus, allt för att komma fram innan det blev mörkt. Vi bar med oss tältet och ville hinna sätta upp det medan vi såg vad vi gjorde.

Helags fjällstation
Kl 21.20, så vi har gått ca 5 km av totalt 12.

Klockan 22 var det fortfarande ok ljust, så vi bestämde oss för att gå de sista fyra km fram till fjällstationen istället för att slå upp tältet och sen ha samma fyra km kvar dagen därpå.

Väder och vind

Men det vi inte riktigt var beredda på, var att det en kvart senare slog om och blev riktigt mörkt. Vi såg den breda stigen vi skulle gå på och vi såg också elledningen som går till Helags fjällstation, men vi såg inte ifall det var vattenpölar på nästa steg. Samtidigt som vinden friskat i ordentligt som gjorde att jag då och då tog ett snedsteg.

När vi kom fram till Helags fjällstation så hade vi därför bestämt oss för att försöka få skydd inomhus. Vi såg inte var vi skulle kunna sätta upp tältet och dessutom hade innertältet hunnit bli blött innan vi fått yttertältet på plats. Vi knackade därför på dörren in till receptionen (bilderna tagna på lördagen).

Helags fjällstation

Vi hade tur, personalen höll precis på att släcka ner lokalen för att gå och lägga sig själva. Vi fick veta att det var fullbokat, men eftersom vi hade egna liggunderlag och sovsäckar, så kunde vi få sova i självhushållningsköket. Vi tog det och gick till rätt hus – så skönt att få komma inomhus! In i torrhet och vindstilla. Vi bredde ut våra liggunderlag och kröp ner i våra sovsäckar, hörde vinden vina utanför husväggen och somnade sedan sött.

Helags fjällstation
Vår sovplats Helags fjällstation

Helags fjällstation på lördagen

På lördagen vaknade vi upp till mera regn men mindre blåst. Vi åt vår medhavda frukost och diskuterade hur vi skulle göra. Tittade upp mot toppen av Helags men såg bara samma filmjölk som när vi var här sist 2013. Vi var inte sugna på det och väderprognosen talade inte för att det skulle bli något bättre heller.

Helagstoppen i moln

Vi bestämde oss för att gå hem till bilen igen, men tog oss ändå tiden att köpa kaffe i receptionen och spelade en runda Alfapet.

Alfapet Helags fjällstation
Alfapet Helags fjällstation

Efter Daniels vinst, så packade vi ihop det sista och vinkade hejdå till fjället och fjällstationen. Vi ses kanske en annan dag!

Helags fjällstation

12 km vandring väntade, samma som kvällen innan men denna gång i motsatt riktning och i dagsljus. Ryggsäcken var tung och det kändes lite surt att vi inte kommit hela vägen upp på toppen. Men å andra sidan kan det inte bli perfekt varje gång och vi har lärt oss massor av den här gången. Så jag är ändå glad att vi kom iväg. Vi fick 24 km vandring på två dagar med tunga ryggsäckar på ryggen medan vi gick över fjället, vilket vi kommer att ha nytta av framöver.

Vandring Helags fjällstation
Helags fjällstation
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelMina 12 bästa höstpepp
Nästa artikelHemmagjord pyttipanna

Kommentera