Bakad kålrabbi med brynt smör

-

En förrätt som mest ser ut som bakade äpplen med en smulpaj ovanpå, men som istället är bakad kålrabbi med brynt smör. Båda goda på sitt sätt.

Kålrabbi hade jag aldrig ätit förut, men då jag köpte två plantor tomater på försommaren, så fick jag med två plantor kålrabbi på köpet (från en FB-grupp i min stad). Jag planterade dem i en jordlåda i vår trädgård och har sedan bara låtit dem vara. Tills i helgen, då jag plockade upp dem och gjorde en god förrätt.

Receptet sprang jag på av en händelse, då jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med dem. Jag gjorde inte exakt likadant, men nästan. För 2-4 personer:

2 kålrabbi
Olivolja
Salt
Folie för att baka dem i ugnen
50 g smör

2 dl rivna brödsmulor
2 msk smör
1 msk dijonsenap
1 tsk timjan
Ev 1 tsk finhackad bladpersilja

Sätt ugnen på 200 grader och skala dina kålrabbi’s. Lägg dem på en bit folie och pensla med olivolja samt strö över lite salt. Stäng folien och baka dem i ugnen någonstans 45 min-1 1/2h beroende på storlek (jag gjorde det dagen innan, då jag ändå använde ugnen för en annan maträtt).

Brödsmulet:
Smält smöret och blanda i senap, timjan och ev persilja. Blanda i brödsmulet och blanda om. Bred ut i en ugnsform eller på en plåt och låt rosta 10-12 min för att de ska bli krispiga.

Vid servering:
Klyfta kålrabbin och lägg några bitar på varje tallrik. Smält 50 g smör och låt det bli brynt. Häll det över kålrabbiklyftorna och strössla sedan brödsmulorna över. Servera bakad kålrabbi med brynt smör direkt.

Bakad kålrabbi med brynt smör
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelAugusti 2020
Nästa artikelClub Sandwich som skön fredagsmiddag

Kommentera