Saffransbullar

-

Ifall ni var tidigt ute med årets saffransbullar, så kanske de har tagit slut vid det här laget? Bullar i alla former är faktiskt fantastiskt gott och något en alltid kan ha redo i frysen. Någon som säger emot? Bra!

Här kommer ett smidigt recept på 25 g jäst, dvs en halv sats och ca 25-30 saffransbullar. Det kan jag uppleva som en mera lagom mängd, än att göra en hel sats (alla bullar som inte äts upp måste ju rymmas i frysen också…)

Tidsåtgång – ett bra tips:

Att baka bullar kan många tycka tar lång tid, men om ni är som mig och jobbar hemifrån, så kan ni baka och jobba samtidigt. Med lite anpassningar och förberedelser så funkar det hyfsat iaf. Välj en dag då kalendern inte är helt fulltecknad också.

Gör iordning degen på förmiddagens kafferast (och att faktiskt lämna datorn och göra något annat), låt degen jäsa medan du jobbar förmiddagen klart och ta sedan hand om degen på din lunchrast. Lite tight att hinna få i sig en vettig lunch inom samma timme, men ni kanske har några rester från gårdagens middag?

Fyllningen kan ni förbereda kvällen innan eller på morgonen innan ni börjar jobba. Det gör inget om den står framme ett par timmar – det är bara bra om smöret hinner bli rumsvarmt och mjukt.

Dags att börja:

Bulldeg:
25 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
100 g smör
5 dl mjölk
2 frp saffran (1g)
2 krm salt
720 g vetemjöl (ca 12 dl)

1 ägg att pensla med
Pärlsocker som topping

Fyllning:
100 g mandelmassa
200 g smör
1 msk vaniljsocker
Ev russin

Börja gärna med att ta fram smör till fyllningen, så det hinner bli rumsvarmt.

Gör en bulldeg genom att ta fram din matberedare och smula sönder jästen däri. Ta i sockret och blanda runt tillsammans med jästen. Det får som följd att jästen blir flytande och jämnt fördelad i sockerblandningen.

Smält smöret i en kastrull, häll i saffranet i det varma smöret och fyll sedan på med mjölk. Värm till 37 grader. Ett tips kan vara att spara ca 1 dl mjölk utanför kastrullen. För oftast hinner smör- och mjölkblandningen bli för varm och då kan en hälla i resterande dl och få ner värmen snabbt. Häll i din degvätska i jästbunken och rör om.

Mät gärna upp mjölet i rätt vikt – det är alldeles för lätt att ta i för mycket mjöl. Så mät upp rätt vikt och pyttsa i lite i taget medan matberedaren jobbar i åtminstone fem min, gärna lite längre för att hinna skapa glutentrådar i degen. Stäng av matberedaren och strö över lite mjöl på degen (spara lite mjöl till utbakningen), täck med en bakhandduk och låt jäsa ca 1 h.

Fortsätt med fyllningen. Riv mandelmassan på det grova rivjärnet och blanda med det rumsvarma smöret. Ta i lite vaniljsocker och ev russin om du vill. Ställ åt sidan.

Saffransbullar

Dags för utbakning

Ta fram två plåtar och ställ bullformar på. Ta ut degen på ett mjölat bakbord/diskbänk och knåda snabbt igenom den. Dela i två och lägg den ena åt sidan. Kavla ut till en rektangel och bred över halva fyllningen. Rulla ihop och skär snurror som du lägger i bullformarna. Alternativt så viker du degen en gång på längden och skär byxor av degen. Snurra ihop och gör knyten (jag tränar fortfarande och får inte riktigt till det, men det går bättre för varje gång jag provar) som du också lägger i bullformarna. Täck med en handduk och låt jäsa ca 30 min.

Sätt igång ugnen på 175 grader strax innan det är dags att grädda dina saffransbullar. Knäck ett ägg och skaka sönder det i en skakburk. Pensla dina bullar med försiktiga svep – du vill inte punktera jäsningen – och strö till sist över pärlsocker. Skjuts in i ugnen ca 20 min och ta sedan ut underbara saffransbullar – redo att avnjutas tillsammans med lite glögg.

Saffransbullar
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelSmakbox Helgtid
Nästa artikelJulbord med en twist

Kommentera