Julbord med en twist

-

I detta pandemiår så är det verkligen inte mycket som är som vanligt. Varken våren, sommaren, hösten eller julen. Kanske av just den anledningen så bokade jag in mig och Daniel på ett julbord med en twist i onsdags. Eller med flera twister, då det inte liknade något annat julbord jag varit på. Middagen var en överraskning till Daniel, en middag på tu man hand.

För det första (och det bästa för både oss gäster och för restaurangen, så de kunde genomföra middagen) så var vi få gäster och väl utspridda. Vi var bara fyra sällskap, varav ett var ett lite större sällskap med kanske 10 personer. Vi hade alltså ingen närkontakt med någon annan gäst under hela kvällen, så i princip som om vi satt hemma.

Nästa twist var själva middagen. Jag hade bokat in oss på en avsmakningsmeny med julsmaker, men på att annat sätt – julbord med en twist. En avsmakningsmeny med åtta rätter både i mat och passande dryck. Med våra traditionella julsmaker men presenterade på ett annat sätt.

Vi blev välkomnade in i lokalen och till avslappnade soffor, tills alla gäster kommit på plats. Här fick vi också första rätten, ett glas av deras egna glögg serverat med en pepparkaksnitt med ädelostcrème och fikon.

Glögg med pepparkaksnitt
Nummer Ett’s egna glögg serverad tillsammans med pepparkaksnitt, toppade med ädelostcrème och fikonmarmelad

Här kom också årets första riktiga julkänsla för mig. Att få sitta ner i en dämpad väldigt mysig miljö, ingen brådska med något, få både juleljus och julsmaker serverade – det är väl jul om något?

Då alla gäster dykt upp och fått sin första rätt i lugn och ro, så blev vi visade ut i restaurangen och vårt eget bord. Vi fick rätt nummer två tillsammans med passande dryck. Två sillar snyggt upplagt på en tallrik och en O.P Akvavit-drink istället för den mera traditionella snapsen (som jag gärna står över):

Två sillar med krispig kavring
Två sillar serverade med krispig kavring, pepparrot, forellrom och skirat smör,
serverat med en O.P Akvavit-drink på sidan

Hela middagen andades lugn och ro, inget kändes stressigt utan vi fick vår mat med lite sköna pauser. Att hinna andas mellan rätterna är en viktig del.

Rätt nummer tre kom så in till vårt bord. En tallrik sojagravad lax, serverad i ett limemarinerat endiveblad, en chiliemulsion, dillsmör och bränd purjolök. Snyggt upplagt återigen.

Sojagravad lax på endiveblad
En tallrik sojagravad lax serverad på limemarinerat endiveblad tillsammans med en chiliemulsion, dillsmör och bränd purjolök. Som dryck ett gott vitt vin i glasen.
Julbord med en twist hos Nummer Ett Östersund
Även jag själv fick komma med på en middagbild

Rätt nummer fyra kom till vårt bord, en snygg kramig Janssons. En potatispaj i botten toppad med ansjoviscrème, färskt örtsallad och ett brynt hasselnötssmör ringlat över. Den rätt som nog fick högst betyg av mig.

Kramig Janssons med ansjoviscreme
Potatispaj med ansjoviscrème toppad med färsk örtsallad och brynt hasselnötssmör

Rätt nummer fem blev kanske huvudrättsfinalen, då vi fick in en tallrik med griljerad skinka serverad med slungad grönkål i brynt smör, senapscrème, julvörtscrisp samt nejlikeessense. Vem firar jul utan griljerad skinka (eller alternativet griljerad kålrot)? Här erbjöds årets upplaga av Jämtlandsöl, men då jag inte gillar öl så fick jag rött vin istället.

Julskinka med senapscreme
Griljerad skinka serverad med slungad grönkål i brynt smör, senapscrème, julvörtscrisp samt nejlikeessense

Nästa rätt i ordningen är rätt nummer sex. Stuvad spetskål med köttbullar. Köttbullarna kryddade med nejlika, apelsincest och spiskummin, så en jultouch på smaken. Faktum är också att jag uppskattar kål i olika former, mer och mer för varje år. Det är en väldigt god, närodlad, klimatsmart råvara som vi gärna kan äta mera av.

Stuvad spetskål med köttbullar
Stuvad spetskål med köttbullar

Rätt nummer sju och vi börjar närma oss slutet. Magen börjar också att bli rätt full, så bra avvägning. En osttallrik med både lokala Linus från Skärvången och en chokladdoppad parmesan. Serverat med fröknäcke och fikonmarmelad.

Osttallrik med Linus och parmesan
En osttallrik med både lokala Linus från Skärvången och en chokladdoppad parmesan. Serverat med fröknäcke och fikonmarmelad

Åttonde och sista rätten för kvällen var en väldigt god saffranspannacotta, toppad med kanderade nötter, stjärnanis-glaze och granatäpple. Till avslutning fick vi också ett litet glas Caputini – en kaffedrink med mjölk, vodka och likör 43.

Saffranspannacotta
Saffranspannacotta, toppad med kanderade nötter, stjärnanis-glaze och granatäpple. Till avslutning fick vi också ett litet glas Caputini – en kaffedrink med mjölk, vodka och likör 43.

Väldigt mätta och belåtna så avslutade vi onsdagskvällen och strosade hemåt i vinternatten. En skön julkväll i lugn och ro med väldigt god mat, julmat men serverad på ett väldigt smakligt sätt jämfört med ganska osmakliga jul-buffébord.

Även Daniel var nöjd med överraskningen, en middag på tu man hand i lugn och ro var nog det vi allra mest behövde. För att få julkänslor och få ett gott julbord med en twist i detta twistade år. Här är Daniels inlägg om vår middag.

Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikelSaffransbullar
Nästa artikelSaffranskrabbelurer med russin

2 KOMMENTARER

Kommentera