Chokladfondant som lyxig nyårsefterrätt

-

Jag har en rätt kvar att presentera från vår nyårsafton, nämligen efterrätten. Vi började vår middag med en snygg Västerbottensostpannacotta till förrätt, sedan en Torskrygg med vitvinssås och avslutade med en chokladfondant som lyxig nyårsefterrätt.

Då vi bara var två på nyårsafton så gjorde jag en halv laddning av Camillas recept som ni ser nedan. Jag fick en väldigt god efterrätt, dock gräddade jag den något för länge, så den rann inte riktigt ut. Nästa gång ska de få vara kortare tid i ugnen.

Chokladfondant för fyra personer:

100 g smör
150 g mörk choklad (70% kakao)
2 ägg
2 äggulor
0,5 dl strösocker
4 msk vetemjöl
smör och kakao till formarna

Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme). Smörj formarna noga och täck dem i kakao. Ställ åt sidan.

Dela smör och choklad i bitar och smält ihop över vattenbad. Lägg äggulor, ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en vit och fluffig smet med elvisp. Sikta ner vetemjölet och vänd försiktigt ihop till en jämn smet. Tillsätt därefter smör- och chokladblandningen och vänd försiktigt med slickepott bara precis till dess att allt blandats.

Fyll formarna med ca 2/3 smet. Du kan fylla dem mer men tänk då på att gräddningstiden också förändras. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter. Olika ugnar är olika varma, så testa dig fram till rätt antal minuter för din ugn.

Chokladfondant som lyxig nyårsefterrätt

Låt formarna svalna lite innan du vänder dem upp och ner på en tallrik och serverar med en kula glass och färska bär.

Chokladfondant som lyxig nyårsefterrätt
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kolakakor med lakritschoklad

Pasta med kyckling och svamp

Drinken Lennart

Plåtmat med korv och fetaost

Populära kategorier

Kommentera