Alva ville fika något gott men iddes inte göra något avancerat. Hon frågade ifall vi hade allt hemma för en av hennes favoriter och det hade vi. Enkla Chocolate chip cookies – perfekt till sportloven och ha redo i frysen (om de hinner så långt – risken är stor att de hinner ta slut innan).
30 kakor:
ca 2 dl hasselnötter (det hade vi inte hemma utan hoppade över)
300 g mörk choklad eller chokladknappar (Alva körde hälften mörka, hälften vita chokladknappar)
230 g rumsvarmt smör
1 3/4 dl strösocker
1 1/2 dl farinsocker
5 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
1 ägg
Sätt ugnen på 190 grader (varmluft). Ta fram smöret så det hinner bli rumsvarmt. Häll hasselnötterna i en form och rosta dem i ugnen i ca 8 min. Låt nötterna svalna, lägg dem sedan i en ren kökshandduk och skrubba av skalen. Hacka hasselnötterna och en del choklad ganska grovt (chokladknapparna behöver inte hackas).
Vispa smör, strösocker och farinsocker fluffigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke. Rör ner ägget i smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.
Arbeta in nöt- och chokladhacket i degen. Dela degen i 30 bitar och rulla kulor och lägg dem genast på en plåt med bakplåtspapper (tänk på att hålla avstånd, de flyter ut en del). Platta till kulorna lite och grädda dem sedan i ugnen i 10 min eller tills kakorna fått fin färg. Låt kakorna svalna en aning och flytta dem sedan till ett galler där de får svalna helt. Förvaras torrt.
[…] 6. Enkla Chocolate chip cookies – perfekt till sportloven … […]