Pasta Carbonara med rökt tofu

-

En härlig fredagsmiddag kommer här. Ett fat Pasta Carbonara med rökt tofu, så god så gemene person kommer inte att sakna det fläsk som normalt sett är i rätten. Vi i min familj går över mer och mer till vegetarisk kost då vi dels mår väldigt bra på maten, men det är också en nödvändig övergång för att minska belastningen på vår jord. När jag går och handlar, så blir det mindre och mindre intressant med köttdisken.

Pasta Carbonara innehåller inte grädde egentligen, men jag gillar en mera krämig pasta, som den får delvis tack vare grädden. Vill du hitta originalet, så har jag det här.

Spagetti för fyra personer
230 g rökt tofu, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika
1 msk vetemjöl
2,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde för en vegansk rätt
salt & generöst med svartpeppar (fungerar också med samma mängd gräddmjölk men ta då lite mera vetemjöl)
ev några droppar tabasco

Börja med att dela tofu i mindre bitar, hacka paprika samt lök och vitlök. Sätt igång en pastakastrull.

Rökt tofu

Stek först tofubitarna hårt i lite rapsolja. Den ska få ordentligt med färg och bli knaprig. Vänd ner gul lök, vitlök och paprika och låt fräsa med tills den mjuknar. Koka spagetti i din pastakastrull.

Strö över vetemjölet och rör runt. Häll sedan på grädden (alternativt skaka ihop i en skak). Blanda väl och låt allt puttra på tills såsen tjocknar. Vänd ner den kokta spagettin i samma stekpanna och blanda runt.

Smaksätt vegetarisk Pasta Carbonara med salt och generöst med svartpeppar. Då Pasta Carbonara betyder Kolarhustruns pasta, så är det inte tänkt att en ska snåla på svartpepparen (som ska symbolisera kolet). Ställ fram tabasco-flaskan så får alla ta ifall de själva vill ha.

Förbered ett snyggt fat och lägg gärna färsk spenat i botten. Häll på din Pasta Carbonara med rökt tofu ovanpå spenaten och ställ fram mitt på bordet. Just den här kvällen hade Saga en kompis över på middag, som gillade att maten serverades snyggt även på en torsdagkväll.

Pasta Carbonara med rökt tofu
Pasta Carbonara med rökt tofu
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera