Det är lustigt med vissa maträtter, de funkar både som vardagsrätt och som fin bjudmiddag. Lasagne är en sådan och vi valde att äta just lasagne som snabb lördagsmiddag.
Vi hade jobbat här hemma hela dagen. Grovstädat balkongen, tvättat, bytt sängkläder, sprungit dagens RunStreak mm. Till slut var vi hungriga och jag spanade in i ett ganska tomt kylskåp. Men en låda överbliven köttfärssås fanns det och jag visste att jag hade torra lasagneplattor i skafferiet. Klart och snart fixat lasagne som snabb lördagsmiddag:
Överbliven köttfärssås
Lasagneplattor
Ev några överblivna oliver
Färsk spenat
Ostsås:
25 g smör
0,5-0,75 dl vetemjöl
Mjölk
Ca 5-6 ostskivor
Salt & peppar
Börja med ostsåsen. Smält smöret i en kastrull och vispa ner så mycket mjöl så det klumpar sig. Fyll direkt på med mjölk och vispa. Det kommer att stelna direkt så fortsätt med lite mera mjölk och vispa hela tiden medan såsen kokar upp. När du fyllt på med tillräckligt med mjölk och det känns som en bra såsbas, så drar du kastrullen åt sidan. Lägg i några skivor ost (1-2 i taget och vispa) så de får smälta. Smaksätt med salt och peppar.
Ta fram en ugnsform och sätt ugnen på 200 grader. Ta lite smör i botten på formen och häll ca 1/3 av ostsåsen i botten. Lägg på lasagneplattor så det täcker hyfsat. Lägg på köttfärssås och även hackade oliver så det täcker och lägg sedan på lasagneplattor. Fortsätt tills köttfärssåsen är slut och avsluta med ett lager färsk spenat. Toppa med lasagneplattor och sen resterande ostsås. Sätt in i ugnen tills ytan blivit gräddad.
Ta ut din snabba lasagne och servera gärna med en god sallad. Jag hade inte tid att hacka ihop någon sallad, så jag tog några nachochips och ostsås på sidan. Gott med lite crunch!