Kladdkaka med röda vinbär

-

Att jobba med matvaror i säsong är något jag försöker med, även om jag också misslyckas såklart. En ingrediens som det är säsong på nu, är röda vinbär. Dessa goda småbär som växer i var och varannan trädgård. Jag plockade i vår egen trädgård och frös in det mesta, men bakade också en kladdkaka med röda vinbär. Den blev kladdigare än kladdigast (jag skulle haft den inne i ugnen lite till) men smaken är det inget fel på!

Röda vinbär

Kladdkaka med röda vinbär

100 g smör
100 g vit choklad
2 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma (att ha kardemummakärnor och mortla själv ger väldigt mycket mera smak, så det rekommenderas)
2 ägg
2 dl vetemjöl

200 g röda vinbär
½ msk potatismjöl

Servera med lättvispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och hacka chokladen. När smöret smält, dra kastrullen åt sidan och blanda ner chokladen så den smälter. Fyll på med socker, salt och malen kardemumma. Blanda ner 1 ägg i taget och rör din smet slät. Rör ner vetemjöl och blanda runt.

Ta fram en springform och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klipp av smala remsor av bakplåtspapperet som sticker ut utanför formen och sätt fast dem med lite smör som klister längs kanten.

Kladdkaka med röda vinbär

Häll ner din smet i formen. Fördela dina röda vinbär i ett jämnt lager ovanpå och sätt in formen i ugnen. Ca 20-30 min, men håll koll så ni ser att den är klar. Den här gången ville jag få en kladdig kladdkaka så jag tog ut den efter ca 22 min, men då tog jag istället ut den lite för tidigt. Oavsett så är det en väldigt god kladdkaka, där vinbärens syra möter upp kladdkakan söta på ett mycket bra sätt.

Kladdkaka med röda vinbär
Kladdkaka med röda vinbär
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Kommentera