Fem enkla tips för klimatet

-

Jag skrollade Instagram idag och hittade Livsmedelsverkets fem enkla tips för klimatet. Vi behöver alla hjälpa till i den här frågan och ett väldigt enkelt sätt vi kan hjälpa till är genom den mat vi väljer att äta flera gånger om dagen.

Det är många bara i min närhet som tänker ”det där med klimatet får någon annan lösa, jag tänker minsann fortsätta leva som jag alltid har gjort”. Men det funkar inte, vi måste alla hjälpas åt!

Burratasallad med lufttorkad skinka
En väldigt god Burratasallad med endast lite lufttorkad skinka.

Allt är möjligt!

Och jag tror inte heller på att folk inte kan ändra sig – allt går om en bara vill.

Det visar om inte annat Covid-pandemin. Från att det skulle vara helt omöjligt att inte ta folk i hand när vi ses, inte krama nära och kära, inte sluta ha släktkalas, inte sluta resa mm mm – så har vi lyckats ställa om på väldigt kort tid. I dagsläget så känns det istället konstigt att ta någon i hand. Jag kramar endast några få i min närhet och från att ha rest ganska mycket så har vi knappt rest alls utan upptäckt fina saker i vår närhet istället.

Risonisallad med god dressing
Risonisallad med god dressing – mums!

Fem enkla tips

Tillbaka till fem enkla tips som alla kan jobba med, med start idag!

  1. Sluta kasta mat! Matsvinn är ett av våra största miljöbrott som vi alla verkligen kan göra något åt! Handla inte hem mera mat än du tror att du gör av med och ifall det blir rester över, se till att äta upp dem innan de blir dåliga.
    Att vi i Sverige idag kastar var tredje matkasse känns helt ofattbart! Förutom den kraft och energi som gjort det möjligt att vi har fått matkassen innanför dörren, så kastar vi bort 33% av pengarna vi lägger på att handla maten. Ifall vi tjänar för mycket pengar så dessa 33% inte gör någon skillnad – lägg dessa 33% på välgörenhet istället!
  2. Ät mindre kött och mera grönsaker. Det går åt oerhört mycket mindre energi till att framställa vegetarisk mat jämfört med köttbaserad mat, så varje dag du kan byta ut är ett plus för klimatet.
    Jag förstår att det inte är så lätt att bara byta ut veckans alla köttmiddagar (köttfärs, fiskpinnar & falukorv mm) men börja med en dag i veckan. När det sedan går på rutin så lägger du till en dag till i veckan. Jag har upptäckt väldigt mycket god vegetarisk mat senaste åren och faktiskt börjat känna avsmak för kött. Du hittar mina rätter här – utforska gärna och hitta din favorit.
    Att vegetarisk mat innehåller för lite protein är en seglivad myt som inte stämmer. Ica har gjort en bra sammanställning mellan olika livsmedel – titta igenom den ifall det är proteinet du är ute efter.
  3. Det kött du äter, låt det vara från Sverige och helst från naturbetande djur. Då håller vi vårt landskap öppet och främjar mångfalden. Jag har folk i min närhet som äter nästan uteslutande egenjagad älg och det kan jag inte säga något om. De har fått leva ett ekologiskt liv i vår närhet och vi behöver begränsa deras framfart.
    Kan vi dessutom sluta handla kött från andra sidan jorden, så minskar vi transportbelastningen på klimatet också.
  4. Fokusera på säsongsmat när det gäller frukter och grönsaker. Just nu exploderar Sverige i frukter och bär, så ut och plocka bär i skogen medan de finns. Ang frukter så brukar det gå att skriva upp sig på ”ta vara på-listor” i ens närhet – att jag kan ta hand om din frukt när du har fyllt dina egna förråd. Gynna odlare i din närhet, så få du både närproducerad och väldigt smakrika grönsaker.
  5. När sedan hösten och vintern kryper ner över Sverige så får vi fokusera på de grövre tåligare grönsakerna som kål, lök, rotfrukter mm. Jag följer tex kontot Från Sverige på Instagram för att jag vill handla mat från Sverige. Handla närproducerat och att gynna svenska arbetstillfällen. Den första i varje månad listar det grönsaker som är i säsong just nu, så ta en titt där.
Jordgubbar Ås Trädgård
Hjortron
Pastagratäng med zucchini och Mascarpone
Pastagratäng med zucchini och Mascarponeost – vilken vardagsräddare!
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar