Shahi paneer

-

Att hitta inspiration för mat och matlagning är en ständigt pågående aktivitet i mitt liv. Jag tänker ofta på mat, jag har många matkonton på Instagram som jag skrollar för ofta då och då och jag finner frid när jag står och lagar i köket. En inspirationskälla just nu är Mattias på Vegomagasinet som har träffat en indisk pojkvän sedan ett tag tillbaka. Mycket handlar alltså om indisk mat, vilket jag även tyckt om tidigare. Ett recept som jag blev nyfiken på är Shahi paneer vilket blev kvällens middag här i Skärgårn.

Mattias och Aman har startat en egen bloggsida som heter Indian Enough och det är där jag hittat detta recept. Och med en äkta indisk kille med bakom tangentbordet, så lär det bli indiskt på riktigt. Så spännande!

Bli inte avskräckta av antalet ingredienser i receptet nedan, det mesta kanske ni har hemma redan alternativt kan ni köpa och laga ännu mera mat med dessa kryddor. Ett veganskt recept ifall ni använder växtbaserad grädde, men vegetariskt ifall ni (som jag) använder vanlig grädde.

Shahi paneer

Shahi paneer

400 g paneer-ost eller fast tofu
2 msk neutral olja

Masalasås
1 msk neutral olja
0,5 tsk hel spiskummin (jag hittade bara mald spiskummin i min butik och det fungerade lika bra)
2 kryddnejlikor (jag hade redan mald nejlika hemma, så jag använde det)
1 lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad ingefära
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk garam masala
0,25 tsk mald kanel
3 tomater, hackade (eller 3 dl krossade tomater)
0,5 dl naturella cashewnötter
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk torkade bockhornsklöverblad, kan uteslutas

Servera med ris eller roti/chapatibröd (här hade jag bara helt durumvete hemma och det fungerade fint).

Tärna paneer/tofu och fräs den i oljan tills den får fint med färg. Lägg över på en tallrik så länge.

Masalasås

Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs spiskummin och kryddnejlika tills det får fint med färg. Rör ner lök, vitlök och ingefära. Låt fräsa på tills löken mjuknar. Krydda sedan med chilipulver, gurkmeja, garam masala och kanel. Rör ner tomaterna och låt fräsa med i någon minut tills de mjuknar och mörknar i färgen.

Häll ner allt i en blender tillsammans cashewnötter, grädde och vatten. Mixa till en slät sås. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.

Häll tillbaka såsen i pannan och blanda ner dina stekta paneer- eller tofubitar. Låt allt puttra på i några minuter så att såsen tjocknar och smakerna koncentreras. Smaka av med salt och strö över de torkade bockhornsklöverbladen.

Servera med ris eller roti/chapatibröd.

Shahi paneer

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar