Rengsfallet i västra Jämtland

-

För ett par helger sedan så packade vi fikaryggsäcken och satte oss i bilen. Nya vattenfall hägrade, denna gång i västra Jämtland. Rengsfallet i Valsjöbyn ligger endast 6,4 km från norska gränsen, så verkligen i ett av Jämtlands utkanter.

Rengsfallet brukar jämföras med kända Tännforsen som ligger strax bortom Duved, men att det är Hotagens variant av Tännforsen. En ca 70 meter bred flodfåra där oändliga mängder vatten kastar sig utför forsen varje år.

Det är enkelt att ta sig till Rengsfallet. Åk till Valsjöbyn, sväng vänster mitt i byn (det är skyltat) och åk fram till parkeringen. Härifrån är det bara ett par hundra meter att gå med bra framkomlighet. Fungerar med både barnvagn och rullstol. Längs vägen passerar ni också en dansbana, grillplats och väldigt fräscha utedass.

Rengsfallet i västra Jämtland
Rengsfallet i västra Jämtland
Rengsfallet i västra Jämtland

Valsjöbyn var 1916-1917 väldigt tidig med elkraft i byn, tack vare sitt vattenfall. Med en fallhöjd på fem meter så fick turbinen hög hastighet och generatorn levererade mycket elkraft till både såg och spånklyv. 1948 togs elproduktionen över av Jämtkrafts föregångare.

Rengsfallet i västra Jämtland

Vi träffade ett par där kvinnan i sällskapet var uppväxt i byn. De brukar ta en promenad till fallet varje gång de är hemma och kunde berätta att det var ovanligt mycket vatten i fallet fastän det är höst. Mycket regn senaste tiden ger en märkbar skillnad.

Trots att regnet smattrade mot våra jackor så stannade vi en stund. Jag gick ut på de glashala klipporna och satte mig. Det är något meditativt att titta på vatten som forsar fram och tankarna virvlar gärna iväg. I och med hösten så är det också som att ett lugn sänker sig över naturen och på så sätt en själv. Viktigt att ta vara på sådana vilostunder.

Rengsfallet i västra Jämtland
Rengsfallet i västra Jämtland
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Kyckling i tomatgratäng

Hemmagjord hamburgerdressing

Pepparkaksbönder

Populära kategorier

Föregående artikelPassion Fruit Daiquiri
Nästa artikelKrämig sweet chili-kyckling

Kommentera