Årets nyårsförrätt kommer här och den var så god så vi har redan ätit den två gånger. Riktigt bra betyg alltså! En snygg asiatisk laxtartar med het majonnäs som föll oss båda i smaken. Jag längtar också till att jag får bjuda min blivande kock Saga på denna laxtartar.
Inte så avancerad, utan egentligen bara några få riktigt bra ingredienser. Och att laxen får en stund i sin marinad. Receptet har jag hittat hos Arvid Nordquist och i princip kopierat. Som form valde jag att använda en rund metallform som jag köpt för att ta ut tekakor, finns i två storlekar där jag använde den mindre.

Asiatisk laxtartar för fyra
250 g sushiris
2 msk Sushi-risvinäger
½ gurka
300 g skinn- och benfri laxfilé
Marinad
2 msk Kikkoman Sushi & Sashimi sojasås
1 msk Sushi-risvinäger
1 msk sesamolja
2 tsk strösocker
½ msk finriven färsk ingefära
Het majonnäs
1 dl majonnäs
några droppar röd tabasco
Till garnering
1 msk sesamfrön (gärna svarta och/eller chilirostade)
½ tunnhyvlad gurka
½ ask smörgåskrasse eller ärtskott
Börja med att koka sushiriset enligt anvisning på förpackningen. Smaksätt med sushi-risvinäger medan riset fortfarande är lite ljummet. Låt kallna.
Under tiden så hinner du blanda ihop marinaden och skära laxen i små tärningar. Lägg ner laxen och låt marinera fram till servering. Jag marinerade någonstans mellan en halvtimme och en timme.
Mät upp majonnäs i en skål. Smaka av med valfri mängd tabasco pepparsås. Skär också din halva gurka i små tärningar och lägg i en skål (kom ihåg att spara den anda halvan gurka till servering).

Vid servering
Lägg din form på en snygg assiett. Börja med riset och tryck (ganska hårt) ner det till en rund form, ända ut i kanterna. Bred majonnäsen på riset. Lägg på ett lager gurka och sedan ett lager marinerad lax. Strö över sesamfrön och toppa med tunnhyvlad gurka. Även snyggt med krasse eller ärtskott.

