Asiatisk laxtartar med het majonnäs

-

Årets nyårsförrätt kommer här och den var så god så vi har redan ätit den två gånger. Riktigt bra betyg alltså! En snygg asiatisk laxtartar med het majonnäs som föll oss båda i smaken. Jag längtar också till att jag får bjuda min blivande kock Saga på denna laxtartar.

Inte så avancerad, utan egentligen bara några få riktigt bra ingredienser. Och att laxen får en stund i sin marinad. Receptet har jag hittat hos Arvid Nordquist och i princip kopierat. Som form valde jag att använda en rund metallform som jag köpt för att ta ut tekakor, finns i två storlekar där jag använde den mindre.

Asiatisk laxtartar med het majonnäs

Asiatisk laxtartar för fyra

250 g sushiris
2 msk Sushi-risvinäger
½ gurka
300 g skinn- och benfri laxfilé

Marinad

2 msk Kikkoman Sushi & Sashimi sojasås
1 msk Sushi-risvinäger
1 msk sesamolja
2 tsk strösocker
½ msk finriven färsk ingefära

Het majonnäs

1 dl majonnäs
några droppar röd tabasco

Till garnering

1 msk sesamfrön (gärna svarta och/eller chilirostade)
½ tunnhyvlad gurka
½ ask smörgåskrasse eller ärtskott

Börja med att koka sushiriset enligt anvisning på förpackningen. Smaksätt med sushi-risvinäger medan riset fortfarande är lite ljummet. Låt kallna.

Under tiden så hinner du blanda ihop marinaden och skära laxen i små tärningar. Lägg ner laxen och låt marinera fram till servering. Jag marinerade någonstans mellan en halvtimme och en timme.

Mät upp majonnäs i en skål. Smaka av med valfri mängd tabasco pepparsås. Skär också din halva gurka i små tärningar och lägg i en skål (kom ihåg att spara den anda halvan gurka till servering).

Asiatisk laxtartar med het majonnäs

Vid servering

Lägg din form på en snygg assiett. Börja med riset och tryck (ganska hårt) ner det till en rund form, ända ut i kanterna. Bred majonnäsen på riset. Lägg på ett lager gurka och sedan ett lager marinerad lax. Strö över sesamfrön och toppa med tunnhyvlad gurka. Även snyggt med krasse eller ärtskott.

Asiatisk laxtartar med het majonnäs
Asiatisk laxtartar med het majonnäs
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar