Salt kolafudge som lördagsgodis

-

Alltså hemmagjord salt kolafudge… Det måste väl inte vara jul för att vi ska få njuta av goda godbitar till kaffet? Hittade ett intressant inlägg strax före jul som jag inte hann koka, så därför blev det i torsdags istället. Mitt tips är att ni kokar dagens laddning av lördagsgodis, istället för att köpa av butikens färdiga godis. Otroligt god fudge, det kanske jag inte behöver tillägga?

Salt kolafudge
Drydens design på uppläggning och min mammas (mormors?) snygga fat. Elegant och väldigt gott!

Receptet hittade jag inne hos Helena och hennes blogg Bara en kaka till. Jag kopierade receptet (tog bort lite salt då jag vill minska mitt saltintag) och fick en riktigt god kolafudge inför helgen.

3 dl vispgrädde
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

100 g vit choklad
50 g smör
1 tsk flingsalt + extra till garnering

Ta fram en vid kastrull med tjock botten och en termometer. Mät upp grädde, socker, sirap och vaniljsocker och låt koka. Rör om då och då.

Låt koka tills temperaturen uppnår 120C. Ta kastrullen av spisen och ställ på ett underlägg.

Rör ner bitar av vit choklad, smör och flingsalt. Rör tills smeten är jämn och fri från klumpar, och häll sedan över smeten i en avlång form klädd med bakplåtspapper.

Sprid gärna lite extra flingsalt på toppen medan fudgen är varm. Förvara i kylen tills fudgen stelnat helt, skär den sedan i bitar. Förvara i kyl.

Salt kolafudge
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Smakbox Smakfavoriter

Moraine Lake i Alberta

En god korv stroganoff

Kladdkakemuffins med Dumle

Populära kategorier

Lämna ett svar