Restaurang Bua i Östersund

-

En alldeles nyöppnad restaurang i Östersund ligger i gamla Café Jaktstugans lokaler på Biblioteksgatan. En lokal som jag gillade sedan tidigare och jag känner glädje över att någon annan tagit över. Restaurang Bua är en utökning av restaurang Nästgårds som ligger strax utanför Lit. Samma tänk bakom alltså, men lite annan inriktning.

Restaurang Bua
Restaurang Bua
Restaurang Bua

När du kliver in genom dörren på restaurang Bua så möts du av ett stort och långt högt bord samt bar och kök längst ner i lokalen. Tanken med det långa bordet är drop-in och att du kan komma för att bara ta ett glas eller äta något litet eller spontant. Övervåningen är tänkt till bokade middagsgäster.

Restaurang Bua
Bakom disken står Ante och Karin och roddar för gästerna.
Övervåningen Restaurang Bua
Bilden tagen när vi var på väg hem sent på kvällen, därför väldigt glest med folk.

Vi var först fyra st som skulle äta middag och hade först fått ett bord på övervåningen, men när Saga ville följa med så fick vi istället plats vid detta långbord på nedervåningen. Jag gillade nog det bättre, då jag ändå gillar fart och fläkt och att få se lite av hur det går till bakom disken. Nackdelen blev att få med alla i samma samtal. Fem st vid ett långbord gör att någon alltid hamnar utanför. Saga tog den tråkiga uppgiften denna gång då hon ändå var mest nyfiken på den mat som skulle serveras.

Meny Restaurang Bua

Menyn på restaurang Bua är en vanlig hederlig meny där du väljer vad du vill ha. Precis som på Nästgårds så är menyn väldigt kortfattad och tanken är nog att du ska fråga serveringspersonalen vad som menas, så de får chansen att berätta. Maten är fortfarande efter säsong och tanken om hållbarhet finns även här. Menyn var lite svår då det både fanns snacks, mindre rätter och stora rätter.

Meny Restaurang Bua

Tre i vårt sällskap valde att börja med mat från snacks-delen men det gjorde att jag och Saga blev utan tilltugg och fick titta på medan de andra åt. När sedan våra mindre rätter (jag tog blåmusslor och Saga tog lammtartar) kom in så blev istället Daniel utan mat. Dessutom kom min fisk in på bordet innan jag hunnit äta upp mina musslor, vilket gjorde att fisken hann svalna. Ingen lysande tajming för vårt sällskap alltså.

Blåmusslor Restaurang Bua
Otroligt goda musslor med bröd
Torskrygg Restaurang Bua
Kvällens fisk var torskrygg

Daniel valde att äta den vegetariska stora rätten vilket var Morot och Vete. En magiskt god risotto gjord på durumvete serverad med någon citrussås. Han var också sugen på efterrätt så en bryntsmör-glass kom in på bordet. Förutom glassen så var det en bit kaka, kolasås och rosmarin. Jag fick prova en tugga och mums! Glass, kolasås och rosmarin är en riktig hit!

Morot och vete Restaurang Bua
Daniels Morot och Vete med en citrussås på sidan
Brynt smörglass Restaurang Bua
Bryntsmör-glass serverad med en bit kaka, kolasås och rosmarin

Restaurang Bua i Östersund – mina intryck

+ Portionerna var lagom tilltagna så när vi kände oss nöjda så var det med en väldigt skön känsla i magen.
+ Jag gillade det stora bordet på nedervåningen. Lite spring bakom ryggen men fart och fläkt. Blandade samtal runt bordet.
+ Väldigt god mat! Mina blåmusslor var verkligen tipp-topp!

– Tajmingen vid servering, att vissa av oss först inte fick något att tugga på för att sedan få två rätter nästan samtidigt.
– Lite hets av serveringspersonalen. Fler än en gång hann jag knappt dricka upp innan hen stod och frågade ifall vi ville ha något mera.

Restauranger i Östersund

Om ni är nyfiken på andra restauranger i Östersund så hittar ni mina besök här. Med en pandemi i ryggen, så har det varit ganska tunt senaste två åren. Men det kanske vänder nu?

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar