Hemgjord bearnaisesås med brynt smör

-

Kristi Himmelfärdshelgen nalkas och vi när nog flera som får fyra dagar ledigt denna helg. Så välbehövligt för min egen del! Inga planer utan jag tänkte mest bara ta det lugnt. Springa och blogga varje dag såklart men i övrigt lugnt. Kanske blir det grillväder och då passar det garanterat med en hemgjord bearnaisesås med brynt smör.

Det klart att det går att köpa en okej bearnaisesås till okej pris på affären, men har ni någonsin gjort en egen? Det går inte att komma ifrån att den är såå mycket godare! När den dessutom har brynt smör i sig, så är frågan om det kan bli bättre?

Hemgjord bearnaisesås med brynt smör

Hemgjord bearnaisesås med brynt smör

150 g smör
1 msk finhackad schalottenlök (funkar också med röd lök ifall man har det hemma)
8 krossade vitpepparkorn (alternativt några rejäla drag med vitpepparkvarnen)
3 msk valfri vinäger, röd eller vit spelar ingen roll
3 msk vatten
3 äggulor
dragon och ev salt

Börja med att smälta smör och låt det sedan fortsätta puttra. Lägg på ett lock i början då det skvätter en aning. Ta sedan av locket och börja vispa. Vi vill inte att smöret ska brännas i botten, utan bara bli brynt. Låt smöret bli mörkare i färgen och få en nötaktig doft. Ställ kastrullen åt sidan så det hinner svalna lite.

Hacka lök och lägg i en kastrull tillsammans med vitpeppar, vinäger och vatten. Låt koka tills ungefär hälften av vätskan försvunnit. Sila bort löken och låt vätskan landa i en bunke. Knäck äggen och häll ner äggulorna en och en i bunken, vispa under tiden.

Ställ bunken i ett vattenbad och vispa under tiden äggblandningen blir varmare och varmare, man märker när äggen blir tjockare. Men kör inte för länge så äggen koagulerar. Hellre lite för kort än för länge.

Vispa tills du känner dig nöjd med konsistensen och ta sedan bort kastrullen från vattenbadet. Häll ner det smälta smöret lite i taget. Några droppar från början och vispa in det i äggblandningen. Tricket är att vispa, vispa och vispa.

Smaksätt magiskt god bearnaisesås med dragon och ev lite salt. Klart att servera till valfri middag!

Hemgjord bearnaisesås med brynt smör
Hemgjord bearnaisesås med brynt smör
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar