Då jag planerar vardagsmiddagar så utgår jag ofta ifrån butikernas erbjudanden. Är det bra pris på fläskytterfilé, så är det stor chans att det blir en sådan middag den veckan. Är det bra pris på laxfilé så kan det bli en örtbakad lax och champinjonstuvning till middag.
Så blev det den här veckan och jag har fått god mat i matlådan två dagar. Perfekt! För fyra personer:
500 g lax
Citronskal från 1/2 citron
1 stor eller 2 mindre klyftor vitlök
1 timjanskvist
0,25 rosmarinskvist
0,25 dl olivolja
Salt & peppar
10 champinjoner
Grädde
Soja
Salt & Peppar
Potatis, antingen potatismos som vi eller pressad potatis till helgmiddagen
Romsås:
1,5 dl creme fraiche
0,5 rödlök
Rom, funkar både med stenbitsrom och tångrom
Salt & peppar
En god sallad
Börja med potatisen och lägg den för kokning. Fortsätt med laxen – lägg upp den i en smord form alternativt med ett bakplåtspapper under. Sätt ugnen på 150 grader.
Skär några sneda snitt i laxbiten. Kör den skalade vitlöken med timjan, rosmarin och olivolja i snabbhacken tillsammans med citronskalet.
Pensla laxen med kryddolja samt strö på salt och peppar. Sätt in i ugnen ca 20-25 min.
Under tiden hinner du göra en champinjonstuvning. Skär champinjonerna i kvartar och stek i en stekpanna. Fyll på med grädde och lite soja och låt puttra ihop. Smaksätt med salt och peppar.
Gör en romsås. Skeda upp creme fraiche i en liten skål och fyll på med hackad rödlök, rom, salt och peppar. Blanda om och ställ åt sidan.
Gör också en god sallad. Jag gillar att blanda grönsallad med både tomater och något sött, här blev det 1 nektarin i mindre bitar. Lite olivolja, lite vinäger och även lite salt och peppar så blir det gott!
När potatisen är kokt, gör antingen potatismos eller pressad potatis. Det är gott med båda fast vid olika tillfällen.
Ropa in familjen och servera örtbakad lax och champinjonstuvning till middag.