Ett stopp i Varberg

-

När vi åkte hem från Båstad och Bjäre TrailRun häromdagen, så gjorde vi också ett stopp i Varberg. Tanken var mest att äta middag men vi fastnade för både Varbergs Fästning och det snygga kallbadhuset.

Varbergs fästning

Varbergs Fästning ligger centralt nere vid havet precis granne med Kallbadhuset. Strax intill ligger också en stor parkering, så det är lätt att ta sig dit.

Varbergs Fästning uppfördes ursprungligen i slutet av 1200-talet som en borg och utökades i slutet av 1500-talet och början av 1600-talet till en stark fästning, en av de modernaste i norra Europa.

Borgen var en viktig krigsskådeplats som intogs en gång av vardera sidan under nordiska sjuårskriget. Efter upprustningen och fästningsbygget har dock befästningen aldrig varit indragen i någon militär konflikt. Den kom i svenska händer genom freden i Brömsebro 1645. Varbergs fästning avfördes från rikets försvar 1830.

Från medeltiden och fram till 1931 fungerade fästningen även som fängelse. Såväl den medeltida fängelsehålan som kronohäktet med individuella celler från 1852 finns bevarade. Efter det blev det ett museum.

Fästningen ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Källa: Wikipedia (där det finns väldigt mycket mera information)

När vi kom dit så hade Hallands Kulturhistoriska Museum stängt, men vi tog oss en promenad ända in på borggården. Innanför murarna finns både restaurang, vandrarhem och privatbostäder.

Varbergs kallbadhus

Det är väldigt fridfullt att gå omkring i lugn och ro. Se sig omkring och fascineras över vilket arbete som krävdes för att bygga allt detta i sten. Även utanför murarna är fint och då är en så högt upp, så en har fin utsikt över staden Varberg.

När vi tittat oss mätta på Varbergs Fästning så tog vi några snygga bilder på Varbergs Kallbadhus. När vi var där så hade de hunnit stänga, men jag har också för mig att jag badade där i början av 2000-talet då jag var till Varberg på en golfresa. En väldigt vacker byggnad en bit ut i vattnet.

Varbergs Kallbadhus

Vår grundtanke med ett stopp i Varberg

När vi sedan sett oss mätta på Varberg, så behövde vi mätta våra magar med en middag. Det som egentligen var grundtanken när vi stannade till. Men det är väl kanske det skönaste med semester? Att en inte behöver ha bråttom, utan vi kunde stanna till så länge vi hade lust denna gång.

Middagen blev på Rolands Kök & Bar som ligger precis intill och jag tog deras signaturrätt Rolands Räkmacka. En god räkmacka med mycket färska räkor, majonnäs och kokt ägg. Lite trist att de serverat på en bit franska, jag hade hellre haft ett mera rejält surdegsbröd i botten. Nåväl, jag blev mätt och det var gott. Daniel blev mätt och glad av sin grillade makrill och strax därefter satte vi oss i bilen igen. Nu var det inte så långt kvar till Göteborg.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar