Börge Hellströms rysargryta

-

Ikväll har jag varit på en medlemsaktivitet med Matakademien Jämtland/Härjedalen. Vi var inbjuda på matlagningskväll tillsammans med författaren Leif Milling från Gimdalen. Vi fick ganska direkt börja med grytan för att den skulle hinna stå och puttra en stund, men under tiden fick vi lyssna till Leif och bland annat historien bakom Börge Hellströms rysargryta.

Börge Hellström är mera känd som en del av författarduon Roslund & Hellström som skrivit många deckare. Ofta om den undre världen där åtminstone Hellström hade egna erfarenheter.

Leif Milling

Leif är från början en fotograf som under hela sin skoltid fått höra att han inte kunde skriva. Tills han en dag träffade rätt person på rätt plats och helt plötsligt fick beröm för sitt skrivande. Idag har Leif skrivit flertalet böcker och även fått pris för sin bok Älgkött & Peran.

Tillsammans med Leif’s föredrag så fick vi en förrätt/tilltugg bestående av en tunnbrödstut med bland annat rökt sik. Riktigt goda och fräscht med några lingon på toppen.

Tunnbrödstut med rökt sik

Börge Hellströms rysargryta

Men tillbaka till den goda älggrytan. Matakademien hade lyckats få tag i både bringa, ytterlår och innerlår. Bringan hade behövt koka längre men övrigt kött hann bli riktigt bra.

1 kg älgkött, grytbitar
1 paket bacon
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
1 stor morot
3 dl vatten
3 dl rött vin
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 bitar apelsinskal (använd ekologisk apelsin), skurna med potatisskalare
1 buljongtärning
200 g färska champinjoner
1 msk hackad persilja
salt och svartpeppar

Börja med dela köttet i grytbitar och stek på lite i taget i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Fortsätt med baconet. Dela i mindre skivor och stek i stekpannan, lägg över i samma gryta. Fortsätt steka hackad lök, hackade vitlöksklyftor samt tomatpuré (tomatpuré får en annan smak som den får fräsa någon minut). Häll över i grytan och ställ bort stekpannan.

Sätt grytan på den varma plattan och häll i både vatten, vin, buljongtärning, apelsinskal och kryddor. Låt puttra i ca 1 1/2 h och rör någon gång emellanåt. När det är är ca 10 min kvar så kan du lägga in dina champinjoner i mindre bitar. Smaka också av med salt och peppar.

Red ev av grytan genom att skaka ihop vatten och mjöl innan du rör ner det i grytan. Jag valde att inte göra det denna gång.

Vid servering, hacka färsk persilja och strö över och ställ sedan hela grytan mitt på bordet. Servera tillsammans med ett gott potatismos och gärna gelé eller lingonsylt.

Till slut satte vi oss till bords och fick pressad potatis tillsammans med vår rysargryta. Det fanns bara små kastruller, så vår grupp fick producera tre stycken rysargrytor. Jag provade bara min och Karins, men den fick klart godkänt av Leif.

Börge Hellströms rysargryta

Lite städ och disk innan vi fick dagens efterrätt. En Jämtlandspudding som påminner om Portugals nationalkaka Pastel de nata. Norra Station (som bakat dessa små godbitar) serverade kakan med lingon och vispad grädde. Riktigt god avslutning!

Jämtlandspudding
Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar