Tomatpaj med lök och fetaost

-

Här kommer en magiskt god tomatpaj med lök och fetaost som jag lagade till middag igår. En paj som gjord för maj och juni månads alla festligheter. Jag tänker Kristi himmelfärdshelgen, jag tänker nationaldagen, jag tänker barnens avslutningar och även midsommar. Nu kan vi äta riktigt gott flera veckor på raken.

Sen är ju paj en av mina favoriter. Perfekt att ta lite vad man haver och även lägga ner någon grönsak som börjar se trött ut – allt blir ju gott med ost och äggstanning!

Först ut min vanliga pajdeg

100 g rumsvarmt smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl grahamsmjöl (eller valfritt lite grövre mjöl, för att få in några fibrer)

Rör först ihop degen. Där tycker jag att det är enklast med rumsvarmt smör, så mjölet blandas in ordentligt. Om du har bråttom kan du lägga ut degklumpen i en pajform och tryck ut degen i ett jämnt lager direkt men du kan också kyla degklumpen någon timme, så är det enklare att trycka ut den jämnt i pajformen. Här kan du också förbereda ett pajskal och stoppa in hela formen i frysen, tills det är dags för tillagning.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda pajskalet i 10 min. Under tiden hinner du steka löken några minuter.

0,5 purjolök
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Olja att steka i
Ca 100 g valfri ost, jag hade Västerbottensost färdigriven denna gång
150 g fetaost
200-300 g cocktailtomater
3 ägg
2 dl grädde
Timjan eller oregano
Svartpeppar

Skiva purjolök och hacka gul lök samt vitlök. Stek först purjolök och gul lök och lägg i vitlöken sista minuten. Ta det förgräddade pajskalet och sprid ut lökblandningen i botten. Sprid ut både vanlig riven ost och smulad fetaost i ovanpå löken och lägg sedan på delade tomater i ett snyggt mönster. Strö över timjan eller oregano samt svartpeppar.

Vispa ihop ägg och grädde och häll äggstanningen jämnt över tomaterna. Sätt in i ugnen ca 20-25 min tills du fått en gräddad yta och pajen har stannat.

Ta ut och servera pajen tillsammans med en god sallad. Alternativt att du har tomatpaj med lök och fetaost som en del i en större buffé.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar