Nässelsoppa med ägg

-

För några veckor sedan så frågade Saga helt plötsligt om nässlor och ifall vi kunde göra nässelsoppa med ägg. Absolut – det är en riktig näringsbomb med bara bra ingredienser, så självklart!

Problemet var dock att vi bor i Jämtland och snön nyss hade smält. Så jag fick vänta några veckor innan jag kunde skörda min första omgång. Och så gott! Mycket godare än jag kom ihåg det. Den här soppan vill jag gärna göra igen!

Ca 2 liter små unga nässlor
1 rödlök
1 liten vitlöksklyfta
Gräslök
25 g smör
0,5 dl vetemjöl
Ca 5 dl buljong (eller 5 dl vatten och 1 buljongtärning)
Ca 5 dl mjölk
Ca 1 dl grädde
Salt & peppar

Skölj nässlorna och lägg dem i en kastrull. Förväll dem ca sju minuter och häll sedan av vattnet (suuuuperbra blomvattningsvatten, så spara gärna). Hacka de kokta nässlorna. Under tiden som nässlorna kokar så hinner du också koka ett ägg till varje gäst. Lägg i äggen i kokande vatten och koka i sex min – det tycker jag är lagom.

Ställ tillbaka kastrullen på spisen och lägg i smör, hackad rödlök, hackad vitlök och hackad gräslök. Låt fräsa någon minut innan du häller i mjöl. Vispar sönder mjölet och fortsätter med vatten eller mjölk och de hackade nässlorna. Tillsätt buljong och mjölk enligt receptet och låt koka ihop några minuter. Tillsätt grädde mot slutet och låt även grädden koka upp.

Ta kastrullen på sidan och mixa sönder nässlorna. Smaksätt också med salt & peppar. Servera din nässelsoppa med ägg men också med ett gott bröd. Jag brukar unna mig ett bageribakat bröd till våra sopp-middagar, så gott!

Nässelsoppa med ägg
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar