Kantarell- och kycklingpasta

-

Att leva och laga mat i säsong är något jag försöker sträva efter, även om jag inte alltid lyckas. Just nu är det dock otroligt enkelt då det finns mycket av allt! Svenska grönsaker samt bär och svamp ute i skogen. Det finns så mycket gott att laga! I fredags festade vi till med en kantarelltoast till förrätt och en kantarell- och kycklingpasta till varmrätt. Ute på vår inglasade balkong till ljuset av tända ljus. Så fint!

Och om ni hellre äter rätten vegetariskt, så är det bara att utesluta kycklingen. Kantarellpastan är god som den är också!

1 kycklingfilé
Salt & peppar

Valfri pasta, jag valde färsk tagliatelle denna gång
Ca 200 g färska kantareller (det går utmärkt att dryga ut med tex champinjoner också)
Rapsolja att steka i
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
Ca 25 g smör
1,5-2 dl grädde
Ca 1 dl vitt vin
Haricot verts

Börja med att tillaga kycklingen. Jag kryddade med salt & peppar och la den i en ugnsfast form. Satte fast en termometer och satte in i ugnen 175 grader. Låt stå tills innertemperaturen är 70 grader. Då är kycklingen tillagad men ändå saftig och god.

Dela kantareller i mindre bitar och lägg i en stekpanna. Låt fräsa lite långsamt så vätskan släpper och ångas bort. Under tiden hinner du hacka lök och vitlök och sätta igång en pastakastrull.

När svampen är torr, så häll på lite rapsolja, den hackade löken samt smör och höj värmen till medel. Låt puttra några minuter. Häll sedan på grädde och vitt vin som får koka in. Lägg också ner en näve haricot verts.

Kantarell- och kycklingpasta

När pastan kokat klart, häll av pastavattnet och lägg pastan i stekpannan. Blanda runt så du får sås runt all pasta och lägg sedan upp pastan på ett snyggt fat. Skiva kycklingen relativt tunt och lägg upp snyggt på toppen. Ställ fram din kantarell- och kycklingpasta mitt på bordet för gästerna att ta för sig.

Kvällen till ära så drack vi ett vin från Bourgogne som jag fått tips om via podden Hemmasommelieren. Ett riktigt gott vin!

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar