Vi har alla behov av att snabbt få i oss själva eller familjemedlemmar energi då och då, det är ju därför termen snabbmat har uppkommit. Och snabbmat i form av en hamburgare eller en korv kan vara gott ett par gånger per år, men de andra gångerna vi också behöver energi snabbt kräver annan mat också. Tycker jag. Därför blev jag så glad när jag gjorde en asiatisk snabbmiddag åt mig själv häromdagen. Så enkelt och så gott. Snabbt.
Receptet har jag hittat hos Jennie Walldén. Jag har också många andra asiatiska recept om du tittar i mitt arkiv här.
Nudlar för en person
Några broccolibuketter (jag använde frysta som fått tina)
1 vitlöksklyfta
Olja för stekning
0,5 krm chiliflakes
1,5 msk ostronsås (eller teriyakisås för vegansk middag)
0,5 msk japansk soja
0,5 msk sesamolja
Ev 1 uppvispat ägg
Ev rostade sesamfrön
Ev jordnötter
Ev en klick creme fraiche
Blanda såsen och ställ åt sidan. Sätt igång en kastrull för att koka nudlar och en stekpanna för stekning. Hacka vitlöksklyftan och dela broccolibuketterna till mindre bitar. Ta lite olja i stekpannan och stek vitlök, broccoli samt chiliflakes.
Koka nudlarna ca 1 minut kortare än enligt anvisning och häll sedan av dem. Häll först ner sojasåsen och låt fräsa in i broccolibitarna. Vänd sedan ner nudlarna och vänd runt. Jag hällde också i ett uppvispat ägg bara för att jag bakat bröd strax innan.
Lägg över på en snygg tallrik och toppa med rostade sesamfrön och/eller jordnötter. Jag tycker också att det är gott med en klick creme fraiche.