Hembakt bröd är så himla gott när det är nybakat! Men jag ska erkänna att jag är lite periodare när det kommer till att baka bröd. Oftast så köper jag det bröd vi ska äta, men fler och fler gånger köper jag från bageriet istället för från butiken. Det är så otroligt mycket godare och värt de kronor det kostar extra. Men så häromdagen, så blev jag sugen och köpte jäst för att kunna baka själv. Det resulterade i en panna brytbröd till torsdagssoppan.
Nu är det ju inte säkert att man äter soppa på en torsdag, jag tänkte mest på den klassiska ärtsoppan med efterföljande pannkaka som alltid serverades på torsdagar. Jag gillar verkligen soppa på vintern. Så gott och en himla go värme som landar i magen.
Detta bröd hittade jag hos Lindas bakskola men la till lite kryddor i min smak.
25 g jäst
4 dl mjölk, använde havremjölk denna gång
1,5 tsk salt
1 tsk kummin
2 msk rapsolja
2 ägg
ca 9 dl rågsikt
1 ägg för att pensla
Sesamfrön på toppen
Smula jästen i en bunke och fyll på med fingervarm mjölk. Blanda tills jästen har lösts upp. Tillsätt salt, kummin, rapsolja och ett ägg i taget medan maskinen fortsätter blanda. Tillsätt 1 dl mjöl i taget tills du hällt i 8 dl. Lägg en handduk ovanpå och ställ bunken för att degen ska jäsa ca 45 min.

Ta ut degen på ditt bakbord och dela degen i 12 bitar. Rulla till bollar och lägg ut i en bakplåtspappers täckt form, min är ca 35*25 cm. Pensla med ägg och strö eventuellt på goda frön. Jag gillar sesamfrön men det är också gott med vallmofrön. Låt jäsa ca 30 min till.


Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden i ca 15 min. Titta till dem efter 10 min om de redan fått mycket färg – då kan du flytta ner dem längre ner i ugnen. Ta ut dina brytbröd och låt svalna. Servera med smör och ost – så gott!
