Fried rice med tofu

-

Jag vill äta mera växtbaserat men ibland tar idéerna slut och även jag går på det gamla vanliga köttet. Det är ju enkelt när det är fullt upp i livet i övrigt. Men i helgen gjorde jag fried rice med tofu och det var bara så gott! Testa ni med!

Kokt kallt jasminris
Rapsolja att steka i
1 msk sesamolja då du steker riset
1 stor morot i mindre bitar (ju mindre desto snabbare blir de tillagade)
Ca 3-4 cm vitkål (jag skar en bit från ett vitkålshuvud och strimlade)
1 gul lök
Ca 300-400 g fast tofu
1 krm gurkmeja
2-3 vitlöksklyftor
2 msk riven färsk ingefära
Salt & peppar
Rostade sesamfrön
Salladslök eller purjolök
Färsk koriander (om du gillar)
Jordnötter

0,75 dl ponzu
1,25 msk sriracha
1 msk risvinäger
1 msk agavesirap (eller vanlig sirap)

Börja med att skära upp de grönsaker du vill använda samt blanda såsen. Börja sedan att steka tofu. Skär i små kuber alternativt smula ner tofu direkt i stekpannan, olja i botten. Stek så tofun tar lite färg. Pudra gurkmeja ovanpå och lägg upp på en tallrik på sidan.

Fried rice med tofu

Fortsätt med lök, morot och strimlad vitkål och låt fräsa i stekpannan, rör då och då. Den sista minuten så blandar du ner hackad vitlök och riven färsk ingefära. Lägg grönsakerna åt sidan.

Fried rice med tofu

Lägg till sist ner det kokta kalla riset i stekpannan, olja i botten. Låt fräsa och blir varmt och lägg till sist ner de stekta grönsakerna och tofun. Toppa med ponzu-såsen och rör runt så allt tar smak. Smaksätt också med salt & peppar.

Fried rice med tofu

Lägg upp din fried rice med tofu på snygga tallrikar och toppa med rostade sesamfrön, jordnötter, salladslök eller purjolök och färsk koriander. Bara att skopa i sig och eventuella rester funkar alldeles utmärkt i matlådan.

Maria
Maria
Jag är en tvåbarnsmamma som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen. Två pigga underbara döttrar och en härlig sambo förgyller mitt liv.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Föregående artikel
Nästa artikel

Lämna ett svar