Laxpasta i olika former är en av familjens favoriträtter och något som jag återkommer till med jämna mellanrum. Denna gång blev det lite kylskåpstömning och därmed en lite mera matig laxpasta med chèvre. Vi hade varit på Osterian af Jemtland och jag köpte bland annat med mig hennes goda chèvreost hem.
Valfri pasta för fyra personer, denna gång Tagliatelle
2 laxfiléer, ugnsbakade (perfekt ifall ni har rester)
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
Ca 10 cm purjolök
Ev grönkål
Haricot verts
Ca 1 dl grädde
Ca 1 dl creme fraiche
2-3 msk hummerfond (smaka av och tillsätt tills det blir gott)
Salt & peppar
Chèvreost
Starta en pastakastrull och tillaga laxen i ugnen (eller om det finns lax kvar sedan en tidigare middag). Starta en stekpanna och lägg ner hackad rödlök, purjolök, vitlök och grönkål (plocka av bladen från stammen). Låt fräsa några minuter och lägg sedan ner haricot verts.
Tillsätt grädde, creme fraiche och hummerfond. Blanda runt och smaka av med salt och peppar. När pastan kokat klart, ta vara på lite pastavatten och häll av resten. Lägg ner den kokta pastan och blanda runt. Smaka av igen.

Lägg upp pastan i ett snyggt fat, fördela den tillagade laxen och smula över chèvreost. Ställ fatet mitt på bordet och låt dina gäster hugga in.

