Efter midsommar hade vi lite jordgubbar kvar som jag valde att koka ihop till en enkel sylt för att de inte skulle mögla och förgås. Daniel äter fil och flingor varje dag till frukost, så det är alltid gott att ha en god sylt nära till hands. Men han fick inte äta upp all jordgubbssylt utan jag svängde ihop en laddning kolakakor med jordgubbar också. Kolakakor är en av mina favoriter och jag har gjort några olika smaksättningar genom åren, här hittar ni mitt arkiv.





Kolakakor med jordgubbar
Men dags att prova kolakakor med jordgubbar denna gång. Både kolakakor och jordgubbar är gott, så kombinationen måste också bli väldigt god.
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat (alternativt 1 tsk bakpulver)
1 msk vaniljsocker
Jordgubbssylt
Ta fram smöret en stund i förväg, så det hinner mjukna en aning. Då är det mycket lättare att få ihop degen.
Sätt ugnen på 175 grader, över och undervärme. Blanda ihop rumsvarmt smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke. Fyll på med vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker. Arbeta ihop till det blir en deg. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum och skapa ett grunt dike i mitten. Lägg jordgubbssylt i diket och sätt in plåten i ugnen.

Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Skär längderna i sneda bitar medan kakorna är varma. Om de hinner svalna för mycket så blir de ganska hårda och det blir svårt att få jämna och snygga snitt.

Kalasa på dina kolakakor med jordgubbar tillsammans med dagens kaffekopp och njut av sommaren!
