Alltså italiensk mat är så gott! Ofta väldigt enkelt tillagad men med bra råvaror och då behövs inte så mycket mera. Då spelar råvarorna i en egen liga. Så är det till exempel med en avslappnad Melanzane alla parmegiana. Bara sisådär 7-10 ingredienser och du har en middag redo.
Sen är jag ju lite Italien-frälst sedan innan. Jag gillar maten såklart, men jag har också haft bra resor de gånger vi har varit dit. Språket är vackert, så jag pluggar faktiskt italienska i appen Duolingo sedan mitten av december.
1-2 aubergine
Salt
Olja
Valfri tomatsås eller krossade tomater
Ev 2-3 färska tomater
2 förp mozzarella (eller en förp färdigriven mozzarella)
Brödsmul:
150 g riven parmesanost
0,5 kruka färsk basilika
0,5 dl panko
0,25 dl olja
Ev 1-2 finhackade vitlöksklyftor
Börja med auberginen. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginerna i tunna skivor och lägg ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Salta lätt och låt saltet dra i ca 10 min – då dras beskan ut. Skölj eller torka av saltet och lägg sedan tillbaka skivorna på plåten. Stryk på lite olja och sätt in i ugnen för att rostas, ca 10-15 min. Blanda brödsmulet och skiva mozzarellan under tiden.
Ta fram en stor ugnsform och ta lite olja i botten. Lägg sedan tomatsås i botten och sen varvar du aubergine, mozzarella, brödsmul och tomatsås. Avsluta med aubergine, mozzarella och brödsmul. Sätt in i ugnen och gratinera din Melanzane alla parmigiana tills den får en gräddad yta, ca 30 min.
Servera tillsammans med en god sallad och gärna lite balsamvinäger på toppen. Så enkelt men ändå riktigt gott!