Jag brukar uppmärksamma en del temadagar under året, framför allt de som har med mat att göra. Inte alla, men de som jag känner lite extra för. Honung är en sådan produkt som jag verkligen värnar om – och då menar jag svensk honung. Bin och fjärilar minskar dramatiskt i hela världen och om de försvinner så kommer det att drabba oss alla – vi behöver pollinerande djur för att våra grödor ska gro. Därför bakar jag honungskakor till honungens dag idag.
De är förvillande lika kolakakor (aka sirapskakor) men innehåller honung istället för sirap. Supergoda! (Kolakakor är annars min favoritkaka, men den här kvalar absolut in och lägger sig på samma lista).
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl strösocker
3 msk flytande honung
2 3/4 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa samman smör, vaniljsocker, socker och honung. Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner i smeten. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Dela degen i forma till två rullar. Lägg rullarna på bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem lite. Grädda kakorna i 10-12 min. Låt kakorna svalna en aning och skär dem sedan på snedden.