Röd vinbärssylt

-

Våra vinbärsbuskar bågnar av alla röda vinbär som växer på buskarna, så när jag kom hem så var jag ute och plockade en del. Lite blev till min Pitekaka med röda vinbär men sen hade jag drygt 200 g kvar. Av den lilla mängden (jag vill ju inte kasta) så kokade jag ihop en burk röd vinbärssylt. Gött att ha hemmagjord sylt på pannkakorna (eller i Daniels fil som han äter varje dag).

Ca 200 g röda vinbär
1 dl strösocker
ca 1 msk vatten

Lägg allt i en kastrull och sätt på svag värme på spisen. Under tiden kan du sätta igång ugnen på 100 grader och ställa in en väl rengjord glasburk däri. Ugnens värme kommer att sterilisera burken åt dig (mammas knep – jag gör det varje gång).

När dina röda vinbär kokat sönder (du kan höja värmen ett par snäpp när det är mera vätska i kastrullen) så är sylten klar. Ta kastrullen från plattan, ta ut den varma burken ur ugnen och häll sylten i burken direkt. Om burken blir full, så sätter du på plastfolie och skruvar på locket. Ställ burken upp och ner, så kommer sylten att hjälpa till med vacuum och därmed inga bakterier = håller hela vintern om den får fortsätta stå upp och ner.

Min burk med röd vinbärssylt blev inte riktigt full, så jag lät den svalna innan jag skruvade på locket och ställde in i kylen. Den burken behöver jag istället äta upp relativt snart, så den inte börjar mögla.

Har ni något tips på vad jag ska använda min burk med röd vinbärssylt till? Är det gott på ost och kex? Eller på pannkakor? Hit me med era bästa tips så fler också kan läsa – skriv en kommentar här nedanför.

Du kanske har sett mitt recept på svart vinbärssylt? Också jättegott att ha i morgonfilen eller på kolakakor. Tips tips!

Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar