Hembakta scones till soppan

-

Hösten är lika med att äta soppor och grytor, krypa in inomhus, tända stearinljus och ta på sig varma tröjor och sockar. Men om ni ändå ska äta en soppa, varför inte göra en laddning hembakta scones till soppan?

Hembakt är alltid godast, men det är långt ifrån alltid jag orkar planera och göra tid för jäsning av den där degen som man satt ihop. Då är det så snabbt och enkelt att göra scones istället. Bakas med bakpulver, så direkt när degen är klar, så kan du lägga ut på en plåt och sätta in i ugnen. Perfekt på stressiga vardagar då man ändå vill äta gott och mysa. Jag tillsätter gärna lite grövre mjöl i mina scones, för att få in lite fibrer i brödet.

6 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1,5 msk bakpulver
1 tsk salt
100 g smör
4 dl mjölk eller filmjölk

Ifall du har tid, ta fram smöret en stund innan så det hinner bli lite mjukt. Ifall du inte har tid, så går det bra ändå, men då får du vara lite mera noggrann när du rör ihop degen.

Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en plåt. Lägg på ett bakplåtspapper. Blanda ner vetemjöl, bakpulver och salt i smöret och blanda runt. Ta en gaffel och försök blanda in smöret i torrvarorna (ännu enklare med händerna). När du känner dig klar så häller du ner filmjölken och rör runt.

Dela degen i tre och ta varje degbit till plåten. Tryck ut degen till runda kakor, ca 1 cm höjd. Tryck lite slarvigt med en kniv, så varje kaka delas i fyra. In i ugnen och grädda ca 15 min. Ta ut kakorna och bryt isär där du tidigare skurit, och lägg upp på ett snyggt fat eller brödkorg.

Hembakta scones till soppan
Maria
Maria
Jag är en kvinna som älskar livet! Att laga god, gärna ekologisk, mat från grunden, att resa och att ta ut mig rejält på träningen är guldkorn som förgyller livet.

Dela det här inlägget!

Senaste inläggen

Populära kategorier

Lämna ett svar